Werken op reis


Reizen / zondag, januari 5th, 2020

365 dagen van huis en heel wat landen doorkruist. Een wereldreis! Poeehhh, wat een tijd! En wat een geld! Je bent niet de eerste die zich afvraagt of ik ergens een geldboompje heb staan…

Working Holiday Visa 

Langer dan een jaar geleden vroeg ik mijn Working Holiday Visa voor Australië aan. Met dit visum mag je reizen én werken in Australië. Er zitten een hele hoop restricties op zo’n visa, maar gelukkig paste mijn profiel precies in het plaatje en zo had ik mijn visum binnen 24 uur al binnen! Mocht je meer over dit visum willen lezen, dan is hier een interessante link met alle ins and outs over dit belangrijke papiertje.. Ik zal je er hier verder niet mee vervelen…

Toen ik na januari, februari, maart en april nog steeds niet genoeg had van mijn rondreis besloot ik in Australië dat het tijd werd voor een baan om zo weer wat geld te verzamelen voor nieuwe avonturen… Want jaaaaa, dat was echt wel nodig. Die 5,5 weekse rondreis hier in Ozzy heeft me €4.000,- euro gekost. Lekker prijskaartje, hè? Hiervoor kon ik met max. €1300,- euro per maand een Aziatisch land bereizen. Dat gaat in Australië niet op jongens… Die spaarrekening gaat eraan! 

Lekker kwasten

Zo gezegd zo gedaan…. Een vriendin van me werkte al een tijd in de horeca en op een ananasboerderij in het midden van Queensland. Ik ben haar gaan bezoeken toen ik nog aan het rondreizen was en viel als een blok voor haar woonplaats Yeppoon. Hier wil ik wonen én werken dacht ik… 

Meteen aan de slag

Niet super easy om in een klein kust dorp een baan te vinden dacht ik, maar nog voordat ik op plaats van bestemming was had ik een baan! Blij dat ik was!! Die vriendin van me had me het telefoonnummer van een schilder gegeven die mogelijk wat voor me had.. En YESSS hij had een parttimer nodig.. Wat een geluk! Ik kon direct een dagje proefdraaien toen ik aan kwam in Yeppoon. Hij was super enthousiast en ik mocht dus beginnen! Wie had dat nou gedacht. Ik, social worker en docent, aan de slag als…. SCHILDER! En er ook zo ontiegelijk blij mee zijn… Jongens toch, hoe grappig…

In mijn tradie kleding tussen twee 50+ mannen in de stijgers. Man o man, wat een lol heb ik gehad. YES, boeren, scheten, bier for breakfast, ik mocht er allemaal getuigen van zijn. Op die boeren en scheten na had ik de tijd van mijn leven! 

Het allerbelangrijkste voor mij was dat ik de 88 dagen Specified Work had afgerond met deze baan. Dat kan zoals je wellicht op bovenstaande link heb gelezen in Construction, Farms of Fishery. Deze job viel dus onder Construction… Je moét 88 dagen in één van deze velden werken om voor een tweedejaars visa in aanmerking te komen. Slimme Ozzy’s… Die vullen de tekorten op met die gekke backpackers die er ALLES voor over hebben om zo lang mogelijk in dit voortreffelijke land te kunnen blijven…. 

Beunen als Nanny 

Naast mijn job als schilder heb ik wel eens opgepast bij twee kleine meisjes in het dorp. Dat gezinnetje heb ik ontmoet tijdens een schilderklus. Zij waren zo happy met ons schilders dat we door de hele familie af zijn gegaan in de periode dat ik daar was. Drie huizen hebben we binnen én buiten van een lakkie voorzien… 

Ik was stapelgek geworden op die kleine meiden en de meiden op mij! Een mooie vriendschap met dat gezin ontstond en zo zat ik daar dus wel eens bij een familie barbecue of als nanny op de bank…. Fluistert de oudste die even niet op mijn naam kwam de meest schattige zin evah in mijn oor: ‘Hey painter, I love you!’ Nouuuuu ik smolt natuurlijk volledig! Gosh deze painter gaat jullie missen! 

Beunen in een foodtruck

In het hostel waar ik woonde werd gevraagd of er twee meiden waren die een dagje voor 30 dollar per uur in een foodtruck wilde werken op een zaterdag.. Cash… JA DUHHH! Samen met mijn kamergenootje hebben we in een Aldi Truck lunchboxes gemaakt die we later aan kinderen op het voetbalveld uit mochten delen als zij een gezondheidsspel hadden uitgespeeld op onze iPads. Zo gaf ik die kinders voorlichting over gezonde voeding voor een daggie… Nou, lekker zeg!

Dat was tof, het leek een beetje op mijn voormalige job als jongerenwerker én het was dus easy verdiend. De eigenaar van de foodtruck was based in Melbourne en bood me een baan aan voor als ik ooit naar Melbourne zou komen…. Nou, dat is ook alvast geregeld dacht ik!

Na 17 weken zo goed als fulltime gewerkt te hebben (fulltime is hier 35 uur…) en wat te hebben bijgebeund had ik weer een leuk bedragje op mijn Australische bankrekening! Tijd voor wat reisjes én nieuwe jobs!! Wat zal het nu toch weer worden?

Smoothie Planet

Ik boekte een vlucht naar Melbourne, want daar had de eigenaar van Smoothie Planet per direct iemand nodig. Hij heeft een event in Bathurst, vlakbij Sydney waar we dan vanuit Melbourne naartoe zouden gaan. Tof! Reizen, een road trip, 5 dagen op een grote race Bathurst 1000 werken en weer terugreizen. Zien we nog eens wat van het binnenland! Aangekomen op Melbourne ben ik dus DIRECT met de taxi naar die eigenaar gereden, we hebben de truck ingepakt en zijn dezelfde nacht nog gaan rijden.

Vanaf zonsopgang genoten van de uitzichten, veel lol en uiteraard finaal kapot aankomen op dat terrein. Geen oog dichtgedaan en meteen aan de slag daar. 5 dagen mezelf het zweet in gewerkt. 3:30 opstaan en tot laat werken. Zelfs een armpje uit de kom toen ik iemand wilde bedienen. Pure zwakte van mijn lijf! Knetterhard gewerkt, maar no regrets. 1000e smoothies gemaakt en tot de laatste gemixt was stond er een big smile op mijn gezicht. Je snapt wel dat ik hier minstens 2 dagen van bij moest komen toen ik terug was in Melbourne. 

Village Belle Hotel

Je gelooft het nooit, maar toen ik de laatste avond in Yeppoon op stap ging ontmoette ik de eigenaar van die tent die kennelijk zo’n zelfde toko in Melbourne runt. Toen hij hoorde dat ik die week erop naar Melbourne zou vertrekken was de tweede baan ook geregeld. ‘I’ll sort you a job, I promise’… Ja hoor, dit kan toch niet zo makkelijk gaan dacht ik nog… Maar jawel hoor.. Nummers uitgewisseld en de dag erna stond er al een sollicitatiegesprek gepland voor als mijn foodtruck avontuur ten einde was gekomen.

Zo gezegd zo gedaan zat ik 1,5 week later rond de tafel met twee van zijn managers en die eigenaar zelf. Die dag erna had ik mijn trial achter de bar en twee dagen later had ik mijn eerste shift… Ik, bartender?! Haha mensen toch.. De baan als bartender en later ook als hostess aan de deur was part time dus ik moest er nog wat bij zoeken… Zal het nu dan lastig gaan worden??? Moet ik met mijn cv langs de deuren? 

Myer Warehouse, French Connection

Ik solliciteerde via indeed naar andere jobs, kreeg er nog één aangeboden bij een tent waar ik een drankje deed, maar dat werd het allemaal niet vanwege onmogelijke uren. Van die bedrijven via indeed hoorde ik weinig. Toen ineens kreeg ik een berichtje van een vriendin van mijn vriendin in NL. Zij woont al een tijd in Melbourne, werkt als manager voor French Connection in een groot warenhuis en zij zocht nog Christmas Casuals. Ik zou genoeg uren kunnen gaan maken als Sales Assistent, oftewel, kleding verkoopster… Nou, dat lijkt me tof! 

Zo gezegd zo gedaan had ik er een parttime job bij. Niet altijd veel uren, waardoor ik nog steeds tekort kwam. De enige twee weken dat ik echt goed kon verdienen waren de weken met kerst en oud en nieuw. Die weken daarvoor was het aardig stressvol rondom de financiën… Elke week weer spannend als ik mijn rooster moest krijgen.. Vooral gezien de nieuwe reisjes die gepland én geboekt zijn. Ik MOET een bepaald bedrag bij elkaar hebben gespaard voordat ik in januari het land verlaat…. Een derde baan werd gezocht terwijl ik ondertussen wel echt genoot van het werk. Het werk was namelijk wel echt heel leuk! De kleding vouwen wat minder, maar het contact met de klanten en het kledingadvies, ik genoot ervan!

Opnieuw…. Bijbeunen!

Ik postte op gumtree een advertentie dat ik graag als nanny aan de slag wilde en daar kreeg ik ERRUG uiteenlopende reacties op…. Nee, niet eens van gezinnen… Een schoonheidssalon wat een escort service bleek te zijn, single mannen die een date zochten of gewoon seks met je willen en je daar ook gerust voor wilden betalen..  My god, serieus??? Nou uiteindelijk ook een gezin, een bedrijf die een administratief medewerker zocht en uiteindelijk een schilder… Die schilder ontmoette ik, maar die vent was zo onaardig. Ik voelde me ontzettend ongemakkelijk bij die kerel. Joeeee, houdoe! Veiligheid first. 

Er belde een projectmanager die een Personal Assistent nodig had. Ik zou hem van afspraak naar afspraak rijden… Easy! We spraken af voor een koffie en YES, dat voelde oké. Omdat het alleen maar rondrijden was en ik hem eigenlijk alleen maar gezelschap hield voelde het eerst wat dubbel, maar het bleek echt een geschikte gast. Ik kwam op leuke plekken, zag wat bedrijven van binnen en hield mijn pauzes aan het strand… Zo heb ik elke week een paar uurtjes rondgereden en kreeg daar een heel leuk centje voor. Die boodschappen zijn daarmee betaald! Hoppakeee! 

Al met al…

9 maanden verder en ervaring in de horeca als barvrouw, hostess, smoothie shaker en in de customer services. Maar dus ook in de bouw als schilder, in retail als verkoopster en zelfs als persoonlijk assistent… Een rugzak vol nieuwe skills is verzameld hoor! 

Ik heb echt een beetje geluk gehad met alle connecties die ik onderweg heb opgedaan .. Zo kan ik dan ook iedereen aanraden eerst te gaan reizen in het land waar je wil gaan wonen en werken.. Je voelt zo waar je je thuis voelt, maar je leert ook direct mensen kennen en bouwt zo een netwerkje op die zoals bij mij erg waardevol bleken. 

Ik heb niet zoals de andere backpackers met mijn CV rond hoeven te gaan, MAAR ik heb wel net als zij op tenen gelopen als het financieel tegen zat. Net als zij ben ik steeds op zoek gebleven naar mogelijkheden om centjes te verdienen en te sparen.. Soms moet je creatief zijn en een aantal grenzen over om te bereiken wat je voor ogen had!

Een volgende keer wil ik graag langer op één plek blijven… Dit omdat het voor jezelf iets meer ruimte geeft om een baan te zoeken, maar ook om die te behouden. Voor een werkgever ben je daarnaast net wat aantrekkelijker als je die paar maanden langer blijft. Ze willen dan over het algemeen ook meer in je investeren, wat ook begrijpelijk is. 

En nu?

Nu staat er een reis op de planning. Naar de Filippijnen deze keer! Hier ga ik een goede vriend van thuis zien, mijn moeder, zusje en broertje. Geweldig! Daarna ga ik een maandje naar Nederland, vervolgd door een reis naar Vietnam met een goede vriendin. Hier doe je het dan dus allemaal voor! 

Terug naar Australië of wordt het een job in Europa?

Tussen het voorbereiden van mijn reis door ben ik mezelf ook alvast in mogelijke vervolgstappen aan het verdiepen. Ik kan in Nederland blijven en als sociaal werker of docent aan de slag of terug naar Australië en hetzelfde nog eens doen… OF reageren op een vacature in Perth als coördinator in Child Care, waar ik een sponsorship voor kan krijgen, maar waarvoor ik ook een flink assessment moet afleggen… Wil ik dat nu? Voor lange tijd op 1 plek en weer volledig terug in het fulltime werkende leven aan deze kant van de wereld? Deze vrijheid bevalt me nog zo goed!

Iets in Europa lijkt me ook tof! Een wintersport seizoen in Oostenrijk? Een zomer in Portugal? Ik stuitte in mijn zoektocht op working adventures, zij hebben ook vacatures in het buitenland. Anyworkanywhere vond ik ook een goede. Zij bemiddelen tussen avontuurlijke werkzoekenden die graag werken in het buitenland. Eens zien of zij mij op weg gaan helpen!? 

WAT EEN ERVARINGEN! 

6 Replies to “Werken op reis”

 1. Pff wat een reis meiske, en al die ervaring die je er mee opgedaan hebt, GEWELDIG!
  Hoop dat je niet al te veel van de brand mee krijgt verschrikkelijk wat we allemaal zien, niet normaal.
  Goede vlucht naar de Filippijnen geniet van je familie, ben je rond carnaval in Nederland? Het ga je goed xx uit Veghel

 2. Woh ester wat heb je veel gedaan en wat super leuk om van je te horen .
  Ik weet wel zekers dat je moeder super blij is als ze je weer in haar armen kan sluiten.
  We gunnen onze kinderen hun geluk maar als moeder zijnde ben je toch wel heel blij dat ze beetje in de buurt zijn
  Mijn zoon studeert nu in nijmegen en is daar ook vaker pff dat los laten is niet makkelijk hoor .
  Ik wens je hele fijne tijd met je familie geniet ervan .
  Ook voor de rest veel geluk en hoop nog vaak van je te horen .
  Groetjes jacqueline

 3. Wat een reis heb je afgelegd maar veel ervaring op gedaan en veel nieuwe mensen leren kennen en dat pakken ze je niet meer af hopelijk zie ik je nog in Veghel als je nachts weer een keertje binnen valt met de jongens schrijven

 4. Mooi, mooi, mooi geschreven, veel en hard gewerkt om je verdere dromen weer in vervulling te zien gaan, jij zit nu bijna in de lucht opweg naar de Filipijnen , en wij zijn hier begonnen met de voorbereidingen, nog 10 dgn en dan zien we elkaar na 375 dgn, eindelijk…….

 5. Helaas ben ik er niet bij op de fillepijnen, maar wacht graag een weekje langer! Zodat ik niet hoef te vliegen! Wat heb je het geweldig samengevat en wat een ervaring! Ga verder met wat je hart je ingeeft! Tot snel😘

 6. Hoi Essie,

  Wat een geweldig verhaal heb je er van gemaakt/geschreven.
  Petje af voor je, ja ik weet het wel voor jou is het een peuleschil
  maar voor mij wordt het eerst nadenken wat ik schrijf.
  Ik wens je nog vele mooie vakantiedagen en misschien zien we elkaar ooit eens
  bij toeval.

  Groetjes van Piet-Veghel
  datum 20-03-2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *