Wonen in Amsterdam ‘The Experience’


Lifestyle / woensdag, augustus 11th, 2021

Vorig jaar begin lente vertrok ik naar Amsterdam nadat ik terugkwam van een lange wereldreis. Ik zie mezelf nog gaan… Het kleurrijke fietsje, bloemen aan het stuur, fietsmand én drie sloten, allen tezamen achterop de auto. Vrrroooom! 

Mijn backpack avontuur achter me gelaten, stond er een nieuw avontuur op mij te wachten.. Wonen en werken in de hoofdstad! Nooit gedacht dat dat nog ooit zou gebeuren. Het trok me eerder niet om daar echt te gaan wonen, maar sinds mijn reis leek dit de enige plek waar ik behoefte aan had…

‘If you never try, you never know’

Nog heel even dat onbekende, niet gesettelde leven, in een stad waar altijd leven is. Dit had ik nodig! 

Opnieuw alleen op pad om me ergens anders dan thuis te settelen. Wat zou ik tegemoet gaan?

Ik neem je graag mee in mijn reisje door Amsterdam! Ik zal je vertellen over hoe deze stad mij positief verrast heeft en wat ervoor heeft gezorgd dat ik er een geweldig jaar heb beleefd! 

Op de bucketlist 

Zo grappig hè…. Amsterdam was voor mij vroeger ‘het centrum’. Als ik aan Amsterdam dacht, dan dacht ik aan Madame Tussauds, aan de Wallen en de overvolle winkelstraten. Waarom willen zoveel mensen in die drukte tussen de toeristen wonen dacht ik…  Toch was ik altijd heel nieuwsgierig en leek het me een interessante plek om een tijdje te bivakkeren! 

Verhuizen naar Amsterdam werd eerder geen concreet plan omdat ik een fijn en gesetteld leventje leefde in Den Bosch, met familie en fijne vrienden nabij. Wat moet je dan een uur verderop doen in je uppie? Ik ken er niemand! 

Dit is hét moment

Na mijn reis was de stap naar de hoofdstad zo klein, dat ik hem binnen een seconde had gemaakt. Nederland is écht heel klein…. De gedachte popte op en op hetzelfde moment besloot ik dat deze move van de bucketlist afgevinkt mag worden! Dit is mijn tijd! Een uurtje bij mijn geliefden vandaan voelt na die reis als om de hoek en in mijn uppie iets opbouwen is mij inmiddels heel vertrouwd. Let’s go!

Wonen in een Airbnb in Oud-West 

Samen met Roos zocht ik naar een woning en een derde huisgenoot. ‘Nou succes Es, iedereen zoekt altijd maanden naar een woning in Amsterdam, voordat ze er 1 vinden’. Ik kende die verhalen en was benieuwd!
Met open mind, geduld op oneindig en alle Facebook groepen geopend startten we onze zoektocht. Binnen twee weken hadden we raak geschoten en konden we kiezen uit 2 woningen. We kozen voor een Airbnb in Oud-West. In een schattig steegje, aan het Vondelpark, op 8 minuten lopen van het Leidseplein en direct aan de Overtoom. Met zijn drieën wonen in dit pittoreske kleine huisje wordt geweldig!!!


Mijn huisje in een steegje in Oud-West, cute he?        

Eerste indruk

Op mijn fietsje ging ik op mijn vrije dag de stad verkennen. Ik fietste door de grachtjes en werd meermaals begroet. Ik voelde mezelf welkom! Wat zijn de mensen hier spontaan en sociaal! Precies het onverwachte gebeurde steeds. Mensen waren super vriendelijk, behulpzaam en gezellig.
Op de één of andere manier had ik van Amsterdam het idee dat mensen in kliekjes leefden, je in die groepjes niet welkom bent, dat ze individualistisch waren en dat ze misschien ook wel een tikkeltje arrogant waren. Mooi om te zien hoe we deze beelden vormen en ze zijn gaan geloven. Het is lekker helemaal niet waar! 

Ik voelde me thuis! Met een muziekje in mijn oren en een brede glimlach op mijn gezicht fietste ik met het zonnetje in mijn gezicht door de stad.

Een gelukkig gevoel viel als een deken over me heen.

De stad van de mogelijkheden

Amsterdam in Corona-tijd. Er was nog steeds heel erg veel te doen! Vooral omdat ik de hele omgeving niet kende, de lente was aangebroken en ik het beste abonnement op aarde had aangeschaft, OneFit.
Met OneFit kon ik gaan naar 1000en sportscholen, spa’s, massage lounges, yoga studio’s, boksscholen, klimwanden, RoCycle, paddle boarden en veeeeeel meer! Voor een avonturier als ik, voor wie één en hetzelfde snel als saai aanvoelt, was OneFit een geschenk uit de hemel. Ik haalde alles uit mijn dagen en vrije tijd in Amsterdam en leerde ook nog eens alle wijkjes kennen. 

   

Mijn scooter werd mijn beste vriend  

Voor wat meer vrijheid is een scooter wel fijn bedacht ik mezelf. Een auto? Haha nee, die kan je hier niet kwijt onder de 6 euro per uur. Niet in Oud-West in ieder geval. En een vergunning duurt een beetje veel te lang! Met die scooter kan ik vrienden en vriendinnen rond begeleiden, met de scooter naar werk aan de andere kant van de stad, en belangrijkst DE OMGEVING VERKENNEN!

Ik stelde mezelf tot doel elke week een dorp, bezienswaardigheid, park, strand of gewoon een lekker plekkie te gaan ontdekken. Net zoals op reis! Ik heb heel Noord-Holland zo’n beetje gehad. Geweldig! Zo super leuk! De route naar Zandvoort heb ik het meest gereden, maar het uitstapje naar Volendam was ook een topper. Die scooter was de beste aankoop van 2020!

Mijn favoriete ritjes en de tijden (vanaf Oud-West) op een rij:

 • Volendam (1,5 tot 2 uur) – door de polders richting dit pittoreske dorp! De omgeving nog niet genoemd. Neem Marken. Pak de boot en verken!
 • Zandvoort (50 min.) via Heemstede en Aerdenhout, zo’n heerlijke route!
 • Bloemendaal (55 min) dezelfde route en leuk te combineren met het Amsterdamse Waterleidingduinen. Wild spotten en voelen alsof je in een ander land bent beland.
 • Noordwijk aan zee (1,5 uur) – De meest fijne beach clubs zitten toch wel hier hoor. Heerlijke plek!
 • De Amstel langs rijden richting Overamstel (30 min) – picknick tasje mee en lekker langs het water genieten maar!
 • Het Amsterdamse bos (30 min) – vol prachtige natuur en zelfs wild van dichtbij te bekijken bij de Geitenboerderij. Te leuk!
 • Het Twiske (45 min) – Veenplassengebied in de Zaanstreek. Natuur, recreatie en wild. Love it! Om op Amsterdam Noord te komen moet je met het pontje via Centraal.
 • Zaanse Schans (40 min) – historisch plekje met houten gebouwen en prachtige windmolens. Een Hollands plaatje! Naast een wandeling is een rondvaartje daar zeer aan te raden, evenals een bezoekje aan een Molen.

 

       
 Zaanse Schans                                     Volendam                                             Zandvoort

Een sociaal leven opbouwen 

Huisgenootjes

Samen met mijn huisgenootjes Roos en Laura vormde ik een clubje waarmee het als een echt thuis voelde. Allebei de meiden hebben zo hun eigen kringetje en zo leerde ik al snel veel nieuwe mensen kennen. 

Daten

Via InnerCircle ging ik op dates waarmee ik erop uit trok. Ik maakte een lijst met de vele leuke uitstapjes

Werk

Ook op mijn werk in de zorg vond ik aansluiting en werd ik opgenomen in een heel leuke meidengroep. Nog voordat ik het wist zat ik met hen in een huisje in Friesland. Heerlijke meiden! Ik heb het ontzettend getroffen met zo een fijn kringetje in de stad waarvan ik altijd dacht dat ik er een eenzaam leven zou leiden. In tegendeel! Wat is het hier gezellig en fijn! 

Het leeft in alle wijken

Al heel snel ontdekte ik dat het échte Amsterdamse leven zich niet alleen in het stadscentrum afspeelt, maar juist en vooral in alle super leuke wijkjes rondom de stad. Het bruist in elk deel met allen een eigen cultuurtje.
Ik ontdekte elke week weer wat nieuws en ik ben er heel zeker van dat ik nog steeds maar een klein deel van alles heb gezien en ervaren. Hieronder mijn favorietjes met hun kenmerken op een rij!

Oud-West

In Oud-West woonde ik zo’n 15 maanden. Het ligt op loopafstand van het centrum, de Jordaan, 300 meter van het heerlijke Vondelpark en te midden van alle prachtige oude pandjes! 


Onze drukke straat

In het hippe bijtijdse Oud-West tref je tal van young professionals in de vele bars en restaurants. De gemiddelde leeftijd ligt mijn inziens net even wat hoger dan in De Pijp. 

De beste koffie

Het wemelt hier trouwens ook echt van de koffietentjes! Veel meer dan elders had ik het idee. Écht goede koffie vind je sowieso hier! In Oud-West gaan ze voor kwaliteit. Goed eten én drinken!

Boetiekjes met de leukste kleding

Naast koffietentjes vind je er ook veel boetiekjes voor de shop fans. Mijn favo spots zaten op de Bilderdijkstraat!

De Foodhallen

Iets dieper in Oud-West vind je de foodhallen. OOK leuk! Voor ieder wat wils. Hotel de Hallen is super leuk voor een happie en een sappie. Heel mooie tuin hebben zij. Als je er dan toch bent 😉

Mijn lievelings restaurants en bars op een rijtje:

 • Café Helmers
 • Staring at Jacob (MEGA lekker ontbijt & lunch! Diner schijnt ook goed te zijn!)
 • Café Dapper
 • Waterkant 
 • The Sandwich Bar (je lekkerste goedkope lunch voor een thuiswerkdagje)


Biertjes bij Waterkant

Vondelpark

Ontelbaar veel rondjes heb ik door het Vondelpark geskeelerd. Vooral in de ochtend en laat in de avond kun je hier, samen met vele anderen, je work-out doen. Niets is hier te gek!

Je hebt er een aantal horeca gelegenheden waar je in de winter je glühwein scoort en in de zomer het lekkere IJwitje van Brouwerij ‘t IJ. Yummm!

Het Vondelpark staat ook wel bekend om de kleine feestjes die men zelf organiseert door een boxje, eten en veel drankjes mee te nemen. Kortom, een lekker plekkie!


Wandelen en relaxen in het Vondelpark

Zuid

Een ietwat exclusieve en dure buurt. Als je het later echt gemaakt hebt, dan kun je hier wel een lekker optrekje kopen 😉 prachtige villa’s! Ook wat mooie groene plekken. Maar evengoed veel studenten!

Het bestaat eigenlijk in grote lijnen uit Oud-Zuid en De Pijp. Hier vind je luxe boetieks, bekende musea en een gezellig nachtleven. 

EN… Je vindt bij het Olympisch Stadion Freezlab. Een plek waar ik regelmatig kwam voor een cryo.

De Pijp

Een levendige buurt, waar je tig terrassen vindt, allerlei verschillende keukens en super veel cafés! Wat je er ook veel vindt, zijn studenten. Het gros vindt de pijp helemaal te gek en ik kan ze geen ongelijk geven! Het ademt sfeer en gezelligheid! 

Naast horecagelegenheden vind je er ook het Sarphatipark waar De Pijp op een zomerse dag massaal hun kleedje uitstrijkt en een flessie opentrekt! 

Wil je naar een markt die al langer dan 100 jaar 1000en bezoekers trekt, ga dan naar de Albert Cuypmarkt. Elke dag, op zondag na, geopend! Ik vond het de stroll meer dan waard!

Terrasjes in de Pijp in Corona tijdperk

Jordaan

Ach gossie, de Jordaan. Wat een heerlijke Amsterdamse wijk. Meer Amsterdams wordt het niet hoor. Middenin de Grachtengordel tussen de échte Amsterdammers. Vroeger was het een echte volksbuurt en daar kun je nu nog wel iets van proeven, ook al is dat uiteraard wel ietwat veranderd. Wat een genot is het om daar te wandelen, naar die kleine winkeltjes te gaan, door de romantische smalle straatjes te lopen, een drankje te drinken, een happie te scoren en de Westermarkt te bezoeken. 

Mijn toppertjes natuurlijk weer op een rijtje voor jou!

 • Café Nol – Teeee leuk! Zo mega gezellig, lekker oud-Hollands kroegje die je niet wil missen!
 • Café Lowietje – nog zo een topper. Hét bruincafé van de Jordaan.
 • Grachtengordel – een schilderachtige stadswandeling met uitzicht op de vele brugjes, grachten vol bootjes en de bloemen die rond de oren vliegen. Wauw!
 • De 9 straatjes – om te shoppen the place to be!
 • De Noordermarkt – Rondom de Noorderkerk vind je een toffe markt met hippe kleding, lekker eten, sieraden en heel veel ander leuks. Hoeveel BN’ers spot jij?! Ja, ook zij komen er graag!
 • Anne-Frank huis – Ja, dat ligt dus ook in de Jordaan. Een erg interessant bezoekje mocht je er nog niet zijn geweest….
 • Eten bij Café Sonneveldt – de meest gastvrije familie serveert je Hollands eten waar je je vingers bij aflikt en het is ook nog eens super goed te betalen.


Jordaan

Centrum 

Heel eerlijk. Maar echt heel eerlijk, ben ik bijna niet in het centrum geweest. Je vindt er natuurlijk de Dam, de Wallen, een aantal leuke musea, grachten, heeeeeel veel winkels, een hoop horeca, maar echt gezellig zoals in de wijkjes heb ik het centrum niet ervaren. Maar hé, ieder zijn ding.


In de ijskou op het ijs in het centrum, brrrr maar o zo mooi!

Oost 

Het multiculturele Oost! Ik kwam er dagelijks, omdat ik via Oost naar mijn werk op IJburg reed. Menig café gezien, het is er heel groen met tal van parken en je vindt er allerlei internationale keukens.

To do’s in Oost

 • Waar ik regelmatig kwam was bij de Sup Sup Club aan de Amstel. Lekker het water op met die Sup en daarna een koffietje op het aangrenzende terras. Yumm!
 • Dappermarkt – voor je dagelijkse boodschappen die je dus lekker lokaal ophaalt. Loempia scoren op het eind van de straat. Ja ja, lekker stukkie Oost!
 • Brouwerij ’t IJ – een rondleiding en een terrasje bij de prachtige molen. Een heerlijk vers getapt blond biertje scoor je hier!
 • Het Scheepsvaartmuseum…. Voor als je daar van houdt!
 • Artis natuurlijk! De dierentuin. Zo dichtbij de stad een dagje tussen de tropische dieren!
 • Oh, en het tropenmuseum!
 • Het grote, mooie, gezellige Oosterpark. Neem je kleedje mee, een flessie wijn, een muziekboxje en geniet van de natuurlijk en de gezelligheid…

   
Met wat vrienden in Oost op ’t IJ richting de stad!

Noord 

Noord, dé upcoming stadswijk die je met het pondje vanaf Centraal Station binnen no-time bereikt. Ga je met de auto, dan kun je gewoon om het water heen. Denk niet dat je met de scooter ook over een autoweg kan…. Daar ging ik de eerste keer dus de mist in he. Oh oh oh, reed ik dan op een 100 weg met mijn zusje achterop. PAK HET PONTJE! Hihi.

Noord voelde voor mij aan als een landelijk dorp, maar niets is minder waar. Het is een bruisende plek met veel hippe plekkies. Een bijzonder contrast is het. Je hebt er enerzijds wat industrie-achtige gebouwen rondom het NDSM terrein, fancy terrassen, iets verderop lang gestrekte groene weiden, evenals toffe festivals. Je ziet er de meest bijzondere gebouwen, waarvan ik die Adam toren echt geweldig vond.

Hier wat tips uiteraard!

 • De Adam toren – een toren met veel vertier, incl. restaurant mét gigantisch uitzicht. En durf jij op die schommel om over het randje van het gebouw te kunnen gluren? I dare you!
 • Wondr Museum – hét Instragram museum van Nederland. Ga met je zus, vriendinnen, tantes, je boy- of girlfriend en neem er de leukste kiekjes. Gegarandeerd plezier!
 • Fiets richting Nieuwendam over de dijk. En stop zeker even in Nieuwendam. Welkom in de geschiedenis! Mini paadjes, idyllische kerkjes, prachtig mooie plaatjes.
 • Pllek – het staddstrand met uitzicht op ’t IJ. Oh en ’s avonds een kamvuurtje erbij! Een place to be!!
 • De Ceuvel – Nahhh, dit is zo’n bijzonder plekje. Hangmatjes, veel hout en echt een beetje een festival-feeling is het wel hoor.
 • Noorderlicht – gelegen op het NDSM terrein. Een parel! Een grote dikke vette parel. Kleurrijke vlaggetjes, een vuurtje en heerlijke happies en sappies. Een paradijsje!

   
In het Wondr Museum                                        Uitzicht vanaf de Adam toren     

Op zoek naar een woning voor mezelf

Na een een jaar samengewoond te hebben met die twee gezelligerds merkte ik dat ik na mijn hectische werkdagen wat meer behoefte kreeg aan een rustig plekje met meer privacy. Ik meldde me aan voor een regeling voor zorgprofessionals waarmee Roos haar sociale huurwoning met voorrang had gekregen. Ze namen mijn aanmelding te laat (lees begin 2021) in behandeling en weg was die kans! Mijn functie in de zorg viel niet meer onder de voorrangsregeling. Jammer de bammer!

Veel mensen delen woningen in Amsterdam. Om op jezelf te kunnen wonen in Amsterdam moet je geluk hebben met sociale huur, via via, of een dik salaris. Ook maak je kans om op jezelf te wonen als je het oké vindt om in een kleinere studio te wonen. Particuliere huurwoningen vind je namelijk vanaf om en nabij de 1000 euro. Dit is dan een studio. Wil je één slaapkamer dan zit je rond de 1250 excl. Zoek je twee slaapkamers dan zit je al gauw aan de 1600 excl.

Ik heb koop én huur een jaar lang goed in de gaten gehouden, maar helaas niks gevonden wat naar wens was.

Wikken en wegen

Wekenlang heb ik voor- en nadelen afgewogen van het blijven wonen in Amsterdam en het terug verhuizen naar het Zuiden van het land waar ik geboren en getogen ben.

Ik vond het heerlijk in Amsterdam, zoals je hierboven zeker terug hebt kunnen zien. Een geweldige ervaring die ik absoluut niet had willen missen.

Ik kwam er als vrijgezel en ondertussen heb ik alweer even een relatie, dat heeft mijn keus zeker beïnvloed. Samen met mijn vriend ben ik in een andere fase beland. Een fase waarin ik wat wil opbouwen. Mijn familie woont in het zuiden, evenals het gros van mijn vrienden en vriendinnen. Mijn vriend heeft zijn gehele sociale leven in en rondom Rotterdam. In Amsterdam wat gaan opbouwen, ligt iets minder voor de hand. We zien onszelf liever dichtbij één van onze families. Dit woog erg zwaar in onze beslissing…

Met een brede glimlach en een klein traantje heb ik afscheid genomen van Amsterdam, een geweldige ervaring!


Het museumplein, mijn achtertuin.

Terug naar Brabant 

Na veel wikken en wegen heb ik dus besloten terug te gaan naar mijn eigen appartementje in Den Bosch, waar ik inmiddels ook een nieuwe baan als Opleidingsadviseur heb gevonden.

Ik heb al wat logeerpartijtjes in Amsterdam gepland en kijk inmiddels erg uit naar mijn rustige en fijne thuis. Ik zal de roering van de stad met alle mogelijkheden wel missen, maar ik kijk terug op een super leuk jaar! Ik ben heel erg blij dat ik de sprong in het diepe heb gewaagd en zo een heerlijke tijd heb beleefd, fijn heb kunnen wennen aan het leven in Nederland én Amsterdam heb ervaren. 

Zou jij durven gaan als je dit diep van binnen wenste? Zou jij je vertrouwde plekje (een tijdje) achterlaten om het avontuur in de hoofdstad, verder van familie en vrienden, aan te gaan? Durf jij je te laten verrassen en al je angstige ‘wat als’-gedachten te laten varen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *