Wat je aandacht geeft groeit


Wel-zijn / zondag, februari 21st, 2021

Hoe meer aandacht uitgaat naar verdriet en pijn, hoe meer verdriet en pijn je ervaart. Hoe meer aandacht uitgaat naar het positieve, naar blijdschap, dankbaarheid en vreugde, hoe meer je van dit alles zal ervaren… Wat je aandacht geeft groeit!


Alles wat er op je pad verschijnt geef je aandacht. Positieve én negatieve dingen.. Je kan dagen, maanden, jaren verdrinken in teleurstelling of verdriet om een gebeurtenis, maar je kan er ook voor kiezen om dit te doorbreken en je aandacht te vestigen op het positieve. Op hetgeen er wél is en waarvoor je dankbaar mag zijn.

Grip op je gedachten

Micheal Pilarczyk leerde me dat het de keuze en de toepassing van het denken is die bepaalt of je of je jezelf door je gedachten vernietigd of dat je kiest voor vreugde, vrede en kracht. Hij vroeg me; waar kies jij voor? Kies je voor liefde en licht? Voor vrede en verdraagzaamheid? Of laat je je donkere kant al je licht overschaduwen?

Focus op wat je wél wil

Gedachten zijn krachten! Aristoteles had dat al vroeg begrepen. ‘Alles wat je aandacht geeft dat groeit’ zei deze wijze man. De praktijk leert dat OOK als je wil dat iets écht niet gebeurt, het tóch gebeurt. Iets met ‘de wet van de aantrekkingskracht‘.. Je bleef er immers al je aandacht op vestigen… Je bent niet de eerste die tegen zichzelf zegt ‘ik mag niet vallen, ik mag niet vallen en BAMMM daar lig je..’  In plaats van dat je zegt ik mag niet vallen, spreek je uit ‘ik loop rechtop hopsakeee op mijn doel af’ en yay daar sta je dan, zonder kleerscheuren!

Nog zo’n voorbeeld was de gebrekkige samenwerking met mijn collega’s. We werkten op eilandjes, zoals we dat zo goed konden uitleggen aan elkaar. We bleven dit ook maar aanstippen in elk overleg… Guess what happened? Niks. Er gebeurde pas wat toen we gingen praten over de wens een écht team te zijn die samenwerkt. Guess what happened..? We kwamen in beweging! Die samenwerking kreeg steeds meer vorm en inhoud. In plaats van het benoemen van al dat gewerk op onze eilandjes, benoemden we wat goed ging en beter kon.

Of je nu denkt dat je iets wel of niet kunt, je hebt gelijk!

Wil je winnen met een wedstrijd? Focus dan op de winst. Verbeeld dat je de wedstrijd loopt en de eindstreep met succes heb behaald. Als je denkt dat je verliest, dan heb je verloren. Zo werkt het nu eenmaal. En als je dat inziet, dan lacht het leven je toe!

Eén situatie twee reacties. In wie herken jij jezelf?

Annemiek en Marjolein zijn beide hun baan verloren door die hele Corona-crisis waarin we ons verkeren. Hun reacties op dit verlies zijn zeer uiteenlopend. Dat het resultaat ook compleet van elkaar verschilt, zal je dan ook vast niet verbazen….

 1. Annemiek is haar baan verloren
  Annemiek had een super leuke baan als Recruiter in Detailhandel. Een maand geleden heeft ze te horen gekregen dat haar contract niet werd verlengd. Die gevolgen van Corona zijn ook voor Annemiek voelbaar. Ze baalde als een stekker bij het horen van dit nieuws, maar ze is vastbesloten dat er heel gauw een nieuwe baan voor haar volgt. Vol vertrouwen, een opgeheven hoofd en positieve energie begint haar zoektocht. Naast solliciteren focust ze zich op haar familie, vrienden, gezonde voeding en beweging. ‘Met mij komt het wel goed!’ riep ze toen ik haar in het Vondelpark zag rennen.
 2. Marjolein is haar baan verloren
  Marjolein, voormalig doktersassistent, werkte als bedrijfsleider bij een geweldig restaurant. Ook voor Marjolein was het 1,5 maand geleden einde verhaal. De eigenaar van het restaurant kon haar contract niet meer verlengen. Met pijn in hun hart namen ze afscheid van elkaar. Marjolein is al zes weken in zak en as. Ze neemt haar telefoon niet op, komt niet buiten, zondert zich af, is in toenemende mate gaan roken en spreekt steeds weer uit dat het haar toch niet gaat lukken een nieuwe baan te vinden. 

           

Drie keer raden wat er gebeurde? Annemiek was met haar positieve instelling, gefocust en vol van geloof in haarzelf direct weer aan het werk. Ze was maar drie weken thuis en had er achteraf nog wel een weekje bij gewild….

Marjolein is nu twee maanden thuis, maar heeft nog geen enkele sollicitatiebrief verstuurd. Ze is vooral druk met het bedenken van redenen waarom het haar toch niet gaat lukken.

Jij bent de regisseur van je leven en je gedachten zijn de sturende kracht achter je bestaan…

Wat wil je dat groeit?

 • Wil je dat je bedrijf groter dan groot wordt? Investeer dan al je tijd, energie en geld in dit project!
 • Ben je de frustratie en weerstand op het werk beu? Stop dan het steeds herhalende gesprek over hetgeen niet goed gaat, maar focus op de oplossing! Gegarandeerd meer werkplezier en effectiviteit.
 • Wil je profvoetballer worden? Begin dan met trainen, heel veel trainen!
 • Wil je gezonder leven? Lees dan over gezonde voeding en sla een voedingscoach in de arm.
 • Wil je meer rust in je leven? Ga dan boeken lezen over mindfulness en meditatie. Praktiseer de rust! Download Meditation Moments of de VGZ Mindfulness app en ga wat vaker lekker wandelen.
 • Heb je behoefte aan positiviteit? Heb dan aandacht voor hetgeen je dankbaar bent. Zeg vaker dankjewel en sta elke avond voor het slapengaan stil bij wat er goed ging, waar je trots op bent en dankbaar voor bent.
 • Klaar met jaloezie, wrok, boosheid, onenigheid en afgunst? Focus dan op liefde, blijdschap, vriendelijkheid en verdraagzaamheid.

Zolang je denkt dat je het niet kan, zal het je nooit lukken.

Tips voor focus in de praktijk

 1. Wordt jezelf bewust van al je (positieve en negatieve) gedachten door regelmatig je gedachten te observeren
 2. Nu je jezelf bewust bent van je gedachten heb je de keuze. Welke gedachten wil je aandacht geven?
 3. Focus je volledig op de gedachten waar jij jouw aandacht op wil vestigen
 4. Ga voor wat je wil dat groeit! Just do it!
 5. En wil je juist helemaal niet denken, richt dan ALLE aandacht op hetgeen je doet. Zet je koffie? Ben je bewust van de aanraking van het kopje, voel de grond onder je voeten terwijl je naar het koffiezetapparaat loopt, neem het kletterende geluid van de koffie waar. Focus op alles wat je hoort, voelt, ruikt, ziet.

 

Wat je aandacht geeft dat groeit

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *