Dankbaarheid creëert geluk


Lifestyle / maandag, maart 8th, 2021

Dankbaarheid en geluk zijn begrippen die hand in hand gaan. Dankbaar zijn zorgt in ieder geval voor een positiever en gelukkiger gevoel! Maar is iemand die dankbaar is dan gelukkig? En is iemand die gelukkig is dan dankbaar? Wat is dankbaarheid dan? Waarvoor ben je dankbaar? Wat doet het voelen en uitspreken van dankbaarheid nu écht met je en hoe kan ik zorgen dat ik me vaker dankbaar en gelukkig voel – en gelukkig kan blijven? We duiken er eens in! Na het lezen van deze blog heb jij in ieder geval de tools voor een gelukkiger leven! Hi happy life!

Dankbaarheid: wat is het?

Wanneer je dankbaar bent, dan ben je erkentelijk. Je spreekt uit dat je ergens blij mee bent. Het is een uiting van dank.
Bij mezelf herken ik het al in de kleinste dingetjes… De verwondering van een heel mooi stukje natuur, de sneeuw, het lieve berichtje van mijn vriendin, die prachtige reis die ik mocht maken etc., etc. Wat fijn dat het er is! Het zit hem in kleine én grote dingen. Hoe zit dat bij jou?

 

Dankbaar zijn als levenshouding

Je kan dankbaarheid zien als een eigenschap van iemand of meer als een levenshouding. Sommige mensen zijn ermee geboren, staan ermee op en gaan ermee naar bed en sommigen hebben er niets van meegekregen. Die dankbare mensen zijn vaak die mensen waarover we zeggen: ‘Hij is echt altijd zooooo positief!!’ 0f diegene waarvan we zeggen ‘Zij geniet zichtbaar overal van, ook echt van die kleine dingetjes!’.
Het is in zekere zin ook wel een persoonlijke eigenschap, maar als je er niet mee geboren bent, dan kun je hem tóch eigen maken door dankbaarheid te trainen, door bewustwording te creëren van al het goede in je leven. Na het lezen van deze blog gaat dat je sowieso lukken!

Wat doet het uitspreken van dankbaarheid met je?

Verhoogde levenstrilling

Er is heel veel onderzoek gedaan naar de trillingsfrequentie van dankbaarheid en dankbaar zijn. Het blijkt de hoogste trilling in het universum te zijn. Wie de ‘Wet van de aantrekkingskracht’ heeft gestudeerd, weet dat hij met deze trillingsfrequentie dezelfde trillingen zal aantrekken.

Er is decennia onderzoek gedaan naar dankbaarheid en de aantrekkingskracht. Om het positieve in je leven aan te trekken en te manifesteren, om krachtige positieve energie, liefde, geluk en succes in je leven aan te trekken, zal je eerst dankbaar moeten zijn voor wie je bent en wat je hebt.

Alleen wanneer je intenties oprecht zijn je leeft vanuit vertrouwen, vanuit liefde en alleen wanneer je positieve energie uitstraalt, zullen geluk en succes in je leven manifesteren. Decennia bewijs dat het goede op je pad zal verschijnen wanneer je leeft vanuit vertrouwen en dankbaarheid!

Wil je daar meer over lezen of zien dan raad ik ten zeerste de documentaire ‘The Secret‘ aan (ook te vinden op Netflix) of lees het boek. Sinds ik weet hoe dit principe werkt voel ik me vrij!

Geluksgevoel en een positieve levenshouding

Naast die verhoogde levenstrilling verhoogt het ook je geluksgevoel. Spreek eens uit ‘Ik ben dankbaar voor de mensen die om mij geven’ en denk eens aan je familie en vrienden om je heen… Je voelt je blij en fijn!

Het is natuurlijk niet zo dat je alle negatieve gevoelens ontkent he…. Absoluut niet, want die kunnen er evengoed zijn. Die horen ook gewoon bij het leven… MAAR als je jezelf even aandacht schenkt aan hetgeen je blij van wordt, dan is er op dat moment geen ruimte voor negatieve gevoelens. Je bent er even niet op gefocust..

Met het voelen en uitspreken van dankbaarheid creëer je een positieve levenshouding en dus een gevoel van geluk. Je hebt aandacht voor wat wél goed en mooi is. Je bent blij met wat wél goed is en wat vanzelfsprekend lijkt, maar het helemaal niet is.

Innerlijke rust

Het uitspreken en je dankbaar voelen zorgt voor innerlijke rust en een gevoel van vrede en vreugde. Het is een gevoel van berusting. En dat alles ontspant!

Dankbaarheid zorgt ervoor dat je de wereld anders waarneemt en je jezelf gelukkiger zal voelen.

Waar kun je allemaal dankbaar voor zijn?

Je zal misschien niet goed weten waar je dankbaar voor kan zijn. Maar groot en moeilijk hoeft dankbaarheid niet te zijn. Ik help je graag op weg…

De ‘vanzelfsprekendheden’

Je kan dankbaar zijn voor schoon drinkwater, voor de elektriciteit die je licht geeft, een opgeladen telefoon etc. Ook gewoon voor een dak boven je hoofd – kortom, de dingen die we altijd voor vanzelfsprekend aannemen (totdat je een keer op reis bent geweest in een mega arm land en het allemaal níet had).

De ‘wauw-momenten’

Je opende recent je gordijnen en dacht. WAUW! Wat mooi!!! Die witte sneeuw!, maar ook de prachtige regenboog, het mooie landschap vanaf bovenop die berg en die mega mooie zonsondergang waar heel Nederland oranje kleurt en het fotootje op Insta post.

Voor ‘dit moment’

Je kan tevredenheid en dankbaarheid voelen over het leven. Over dit moment. NU is alles wat we hebben. Alles gaat voorbij, maar dit moment is nu en jij bent er om dit moment te ervaren.

Voor de mensen om je heen

De mensen om je heen. Je familie, je vrienden, maar ook die persoon die gisteren je fietslampje had uitgezet terwijl jij dat was vergeten. Of die persoon die je hard voor je rende vandaag om je ov-kaart terug te geven toen jij hem ongemerkt had laten vallen… Dankbaarheid zit hem ook zeker in deze momenten om je heen waar je normaal gesproken misschien niet lang bij stil staat.

Maar ook kun je dankbaar zijn voor….

 • Een nieuwe dag
 • Het leven dat door je heen stroomt
 • Voor het leven in het algemeen
 • Al het goede in het leven
 • Datgene waarin je gelooft, de bron van het leven
 • Je lichaam
 • Alle liefde in je leven
 • Al het geluk in je leven
 • De mensen die om je geven
 • EN ZOVEEL MEER!

 

Hoe voelt dankbaarheid?

Wanneer je dankbaarheid uitspreekt en voelt zend je die bewezen hoge frequenties uit.
Het geeft een positief gevoel, er staat een glimlach op je gezicht, je voelt je ontspannen en gelukkig.

 

Tips voor toepassen van dankbaarheid 

 • In de ochtend sta je voordat je dag begin al even stil bij hetgeen je dankbaar voor bent vandaag. Focus eerst even op je ademhaling. Leg je hand op je buik, adem diep in door je neus, rustig uit door je mond. Herhaal dit een paar keer en zeg het dan zachtjes hardop…. ‘Ik ben dankbaar vanuit mijn hart, dankbaar voor dit moment, dankbaar voor wie ik ben, voor alles in mijn leven, en voor deze nieuwe dag… Of voor….
 • Begin je dag met een positieve intentie. ‘Vandaag eet en leef ik gezond’, ‘vandaag leef ik vanuit vertrouwen’, ‘vandaag ben ik daadkrachtig en pak ik alles direct aan’, ‘vandaag kom ik op tijd op mijn afspraken’, ‘vandaag zorg ik voor voldoende rustmomenten voor mezelf’, etc…
 • Neem de tijd om na te denken over al het goede in je leven, leg een hand op je hart, 1 hand op je buik en voel de dankbaarheid.
 • Denk aan alle mensen die je lief hebt..
 • Sluit je dag positief af. Hoe naar hij misschien ook was, er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Focus eerst weer even op je ademhaling. Leg je hand op je buik, adem diep in door je neus, rustig uit door je mond. Herhaal dit een paar keer en zeg het dan zachtjes hardop…. ‘Ik ben dankbaar vandaag voor mijn fijne collega’s waarmee ik heb gewerkt, ik ben dankbaar voor het bed waarin ik nu mag liggen en het dak boven mijn hoofd, ik ben dankbaar voor de fijne gesprekken die ik had met mijn vriendinnen, voor het zonnetje die vandaag op mijn gezicht scheen toen ik naar huis fietste, voor de mooie zonsondergang die ik zag vanuit mijn raam… etc..

Wees dankbaar met respect vanuit je hart

Zeg vaker dankjewel… Naar jezelf, naar anderen. Dankjewel! Dankjewel dat je er bent. Dankjewel voor de liefde die je met mij deelt!

Bruikbare tools

Wat ook echt toppers zijn die je niet mag missen en waarmee je je dankbare, positieve levenshouding vergroot zijn de volgende:

‘Het erkennen van al het goede is dat al in je leven is, is de grondslag van alle overvloed’ – Eckart Tolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *