Sleur doorbreken (en voorkomen!)


Lifestyle / maandag, oktober 5th, 2020

Ik: ‘Heey Saar, hoe gaat het?’
Saar: ‘Jaaa, z’n gangetje! En met jou?’

‘Z’n gangetje’…. Yayyy beet!! Ik heb er één gesignaleerd die mogelijk lijdt aan een dagelijkse ‘sleur’!

Alle dagen hetzelfde

Saar haar dagen lijken allemaal op elkaar. Structuur, routines, ze doet gewoon wat ze doet. Dat kan super fijn zijn! Veel mensen gaan er heerlijk op. Ze weten waar ze aan toe zijn, hoe hun week eruit ziet, hoe laat ze opstaan en weer naar bed gaan. Echt top dit!

Voorspelbaarheid en routine slaat om in sleur

Ritme, regelmaat, voorspelbaarheid en dus rust…
Toch kan dat gestructureerde, voorspelbare leventje ineens omslaan in een gevoel van sleur. Opstaan, die magere kwark naar binnen werken, naar het werk gaan, naar de supermarkt, koken, opruimen, naar de sportschool en naar bed. Weer een dag voorbij! Jippiejaajeejjj! Je hebt er barweinig plezier aan beleefd…

Je voelt je niet gelukkig, maar ook niet echt ongelukkig.. Je weet even niet meer wat je wilt. De passie ontbreekt.. De vonken spatten er gewoon even niet vanaf. Dat zonnetje schijnt net wat minder fel.. Iets met ‘de automatische piloot’. Jakkie! Sleur is stom. We willen er allemaal Z.S.M. vanaf!

Dit is wat je mist en wat je nodig hebt…

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je in een sleur bent beland, dan betekent dat niets meer dan dat je geen plezier beleefd aan de dingen die je doet. Je doet de dingen die je doet omdat het zo hoort, maar de passie is weg. Je mist betekenis..

Ik snap dat je denkt dat je dat alleen maar leuke dingen moet gaan doen en jaaa dat helpt zeker, maar dat is niet per se DE aanpak van hét probleem. ‘Wat dan wel??’ hoor ik je denken…

Ik zal je vooruit helpen! Hieronder volgen een aantal stappies. Gratis en voor niks!

1. Reflectie: waar komt het gevoel van sleur vandaan?

Het is goed om eens stil te staan bij de vraag waar de glitters of life heen zijn gevlogen? Hoe kan het zijn dat die felle zon wordt overschaduwd?

Ga je op zondag op bezoek bij oma, omdat je het fijn vindt om samen te zijn of ga je erheen omdat je dat altijd zo doet? Ga je werken omdat je er louter geld mee verdient of ga je naar je werk omdat je het ook echt heel leuk vindt? Ga je sporten omdat het je ontspanning biedt of ga je sporten omdat je dat altijd doet op maandag en woensdagavond? Alle dingen die je uit gewoonte doet kunnen die sleur veroorzaken…

2: Ga na wat je wél hebt en wat de waarde ervan is

Less is more! Voordat je de hele poppenkast opentrekt en je leven compleet verandert, doe je er goed aan om eerst eens te kijken naar wat je al hebt.

Je leven op dit moment is het resultaat van de keuzes die je hebt gemaakt. Je bent het niet voor niets zo gaan doen…..

Als je graag met je partner thuis op de bank zit, dan houd je minder tijd over voor een avondje bios met een goede vriendin. Als doordeweeks bankhangen met je partner is wat je graag wil, dan is het een bewuste keus en voelt het na dit besef waarschijnlijk niet meer als iets wat jou in een sleur brengt. Voelt het tóch als een sleur en wil je het veranderen, dan is het tijd om een nieuwe keus te maken en je bankhangactiviteit te vervangen voor….?

3. Bring back the fire!

Vervang de activiteiten die jou het gevoel van sleur geven. Waar word je wél warm van? Duik eens naar binnen en ben eerlijk naar jezelf over wat je écht leuk vindt om te doen, wat je fijn vindt, graag doet, wat jou energie geeft. Misschien heb je eerder middels deze blog wel een lijst gemaakt met hetgeen je graag doet, dan weet je precies wat voor jou ontspannende activiteiten zijn. Zet ze in! Heb je het niet zo helder voor jezelf ga dan alsnog een lijstje maken of probeer wat uit…. Maak ruimte in je agenda voor nieuwe impulsen!

Krijg je een shot serotonine tijdens het hardlopen en vind je dat heerlijk? Ga dan vaker hardlopen. Vind je het geweldig om iets nieuws te proberen, schrijf je dan in voor een proeflesje / bijeenkomst naar keuze. Ben je een echte avonturier, ga dan eens wakeboarden, klimmen op een klimwand of whatever. Hierover kan ik ureeeeennnn schrijven, omdat ik een immense passie hebt voor een happy leven, waarin sleur niet voorkomt.

Soon: een heel leuk leven!

Nu je weet wanneer je in een sleur zit, wat je eraan kan doen wil je misschien wel veel meer inspiratie om je leukste leven te leven. Laat ik daar nu net nog heeeeeel veel meer over kunnen vertellen!!! Lees dus snel hoe jij gelukkig kunt leven!

Een hele fijne week tot gauw! XOXO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *