Reizen, solliciteren of verder studeren?


Lifestyle / vrijdag, oktober 12th, 2018

Ben je zo rond midden twintig? Grote kans dat je de afgelopen jaren een paar grote doelen had, die je nu ineens hebt volbracht. Je middelbare school is afgevinkt. De vervolgstudie leek een eeuw te duren, maar die is ook gewoon alweer behaald…. En dan?

Vroeger ging ongeveer 99,9% na het behalen van hun diploma, als ze die al haalden, meteen aan het werk. De meeste vrouwen zaten op de huishoudschool en werden huisvrouw. Was je pa timmerman, dan werd jij dat ook. Een eigen boerenbedrijf? Dan werd je nog net niet met een blauw boerenpakkie geboren, maar boer werd je sowieso.

Tegenwoordig is de keuze reuze. Je kan gaan reizen, je kan je oude bijbaan houden en meer uren gaan maken, je kan gaan solliciteren voor hetgeen je hebt geleerd of je gaat verder studeren. Tsja….. Wat wil je nu écht?

 

Keuzestress

Het jaar 2013… Bij mij ging het 5 jaar geleden zo….

Twee vriendinnen woonden al samen, er zat er nog één op kamers, er was er één dikke promotie aan het maken, de ander was al een half jaar op reis. En ik????? Ik had een prima betaalde baan, een rijk sociaal leven, ik had mijn vrijgezelle leven ingeruild voor een schat van een vriend en ik woonde in een fijn huis.

Alles op een rijtje zou je denken… Maar het was het allemaal net niet ofzo..

Ik wist niet goed wat ik wilde. Ik hoor mezelf nog denken… ‘Heb ik de juiste keuzes gemaakt? Kan ik nog wat anders gaan doen? Ik ben geen 16 meer… Het moet nu toch wel een keer gaan gebeuren.’ Ik had wel een plaatje van wat het ongeveer moest zijn, maar dat plaatje kreeg steeds een ietwat ander uiterlijk. Hoe moest ik verder?

 

Quarterlifecrisis

Twijfels, twijfels en nog eens twijfels.

Ze noemen dit ook wel eens ‘quarterlifecrisis’. Voor velen heel herkenbaar en hij vindt meestal plaats tussen je 23e en 33e levensjaar.

Ik ben er langzaam uit geraakt, maar ik kan het nog haarfijn voelen hoor. Ik was klaar met de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, had een oproepcontract in de zorg en werkte bij Randstad. Daar wilde ik best wel even blijven, maar dat is zonde van mijn diploma, toch?
Er zijn duizenden beroepen. Zelfs in de hulpverlening, het onderwijs en binnen HR is zoooooooooooveel te doen. Ik zie mezelf nog zitten achter mijn laptop, scrollend door alle vacatures. Er zijn miljoenen mogelijkheden. Je kan ALLES doen. Als je net als ik ben en ook echt alles leuk vindt, dan is de zoektocht naar wat écht bij je past een hele flinke.

Waar wil ik heen met mijn leven?

De centrale vraag in een quarterlifecrisis.
Een jaar verder… Ik miste het studentenleven en ik wil misschien toch nog verder leren. Een docentenopleiding van een jaar? Nou, ik wil later vast voor de klas, laten we dat maar doen.

Weer een jaar verder. Diploma erbij… Klaar… en nu? Tsja, weer aan het werk dan maar? Maar wat vind ik nou eigenlijk écht leuk? Of zal ik gaan reizen, dat wil ik ook nog zo graag…

Met al die mogelijkheden, kansen en keuzes is het niet zo heel gek dat je soms de weg even niet meer weet. No worries, you’re not alone!

Hier en nu

De afgelopen 5 jaar waren pittig, zinvol, interessant en intensief. Ik heb veel gedaan. Héél véél gedaan. Een tweede hbo-opleiding, gewerkt in de hulpverlening, in het onderwijs en binnen HR. Ik ben zelfs wimper- en nagelstylist geworden… Ik deed alles stap voor stap, maar wel in een rap tempo. Dat had ik in 2013 toen ik net één stap in de quarterlifecrisis zette niet verwacht hoor.

Op dit moment rest er nog één ding waar ik ineens veel ruimte voor voel nu ik alles heb geleerd wat ik wilde leren. Die reis! Daarover later meer.

Survivaltips voor keuzes

Stel je begint nu net aan je quarterlifecrisis en je weet echt even niet meer wat je met je leven moet doen…. Leg jezelf dan alsjeblieft geen plaatje op van wat het ‘moet’ zijn. Leer van mijn fouten! Je mag dromen en wensen hebben maar je kunt gewoon niet weten waar je over vijf jaar staat. Bovendien mis je een hoop mooie uitzichten als je jezelf alleen maar op het topje van de berg focust…

Wat helpt wél?

 • Ben niet bang om een keuze te maken.
  Angst is nog nooit een goede raadgever geweest. Zorg dat je goed in je vel zit en dingen doet waar je energie van krijgt. Als je op reis wil omdat je meer van de wereld wil zien of jezelf persoonlijk wil ontwikkelen? Lekker gaan.
 • Luister naar wat je hart je ingeeft.
  Wil je nog even in je bijbaan blijven hangen? Doe dat dan alsjeblieft. Je kan je hele leven nog werken en als dat is wat nú leuk vindt dan is dat toch goed? Er zijn al genoeg mensen ongelukkig in een baan. Als je nog geen zin hebt in een kantoorbaan met veel verantwoordelijkheden, dan blijf je toch nog even koffie schenken? Laat al die kritische vragen van jezelf en van een ander over waarom je niks met je diploma doet lekker langs je heen gaan. Jij doet NU wat je leuk vindt, dat is veel meer waard!
 • Maak het klein.
  Besluit je te gaan solliciteren? Zoek dan een baan die past bij wat je leuk vindt en bij wat je goed kan. Vind je werken met mensen leuk? Dan wil je vast niet 40 uur per week achter de computer zitten…
 • Ben geduldig, Rome is niet in een dag gebouwd.
  Je kunt niet na het behalen van je diploma meteen directeur zijn en niet elke baan is 100% perfect. Zoek een baan die een opstapje kan zijn richting de droombaan die je voor ogen hebt.
 • Focus op hetgeen waarop je controle hebt.
  Stop vandaag nog met jezelf afvragen wat je met je leven moet doen of had moeten doen. Het heeft geen zin om jezelf zorgen te maken over de keuzes die je wel of niet hebt gemaakt. De keuzes die je hebt gemaakt die heb je toch al gemaakt en degene die je niet hebt gemaakt kun je nu nog gaan maken. Why worry?

Het leuke van keuzes is, dat elke keus een kans is. Bevalt die kans je niet? Dan maak je toch een nieuwe keus. Je weet pas of iets wat voor je is als je het hebt geprobeerd.

Je zal altijd zien dat als je net denkt dat het precies is zoals het moest zijn er wat gebeurt wat je niet voor mogelijk had gehouden… That’s life!

2 Replies to “Reizen, solliciteren of verder studeren?”

 1. Hoi Esther. Je zou een keuze ook in een ander daglicht kunnen zien. Ze zeggen altijd bij twijfel biet inhalen. Daarnaast is er een prima kompas om je weg te gaan. Je intuïtie. Keuze is vaak twijfel en passie kent geen keus. Maar hoe kom je bij je intuïtie ?
  Dan zul je eerst je angst moeten laten varen. Angst voor meningen en protocollen. Zien dat jouw weg altijd uniek is, dus weg met elke maatstaf. Doe wat je voelt wat hè moet doen blijft dan over. Maak hè keuze niet met je ratio. Dan speel je op zeker en vergeet je jezelf serieus te nemen. Dank je voor het delen van je verhaal.

  1. Hoi Henk,
   Je noemt een heel belangrijk anders aspect inderdaad. Intuïtie is een erg goede raadgever! Als je die voelt dan is daarnaar luisteren zeker het beste. Ik weet niet hoe vaak ik zeg ‘ik had naar mijn intuïtie moeten luisteren’. Om maar aan te geven dat die eerste ingeving veel vaker klopt dan de tweede waar gedachten bij kwamen kijken. Ik lees er een boek over toevallig! Hoe je je intuïtie meer kan ontwikkelen en daar is angst en twijfel inderdaad not done. Oefening baart kunst laten we maar zeggen! Er is nog zo veel te leren…. Maar een ding staat voor mij vast en dat is precies wat jij zegt: Rationele keuzes zijn heel heel heel erg vaak keuzes waar je later spijt van hebt omdat je hoofd deze gemaakt heeft en je gevoel niet heeft gesproken. Op langere termijn zal het sowieso aan je knagen en met een beetje pech meteen al! Heel erg bedankt voor je reactie Henk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *