Moeten is stress


Wel-zijn / dinsdag, augustus 14th, 2018

Aan iedereen die altijd zegt ‘ik moet nog zus, ik moet nog zo, ik moet nog dit, ik moet nog dat’.

Om te beginnen zou ik je willen vragen de zin ‘moeten is stress’ goed in je oren te knopen.

Heb jij niks te doen? Uhlg, saai!

Ik heb het woord moeten heel erg veel gebruikt, maar dan bedoel ik echt heel erg veel. Ik was iemand die altijd een volle agenda had met allerlei verplichtingen.
Veel van mijn vriendinnen hadden ook een volle agenda, maar er waren ook mensen die hun dagen vrij hielden en niets planden. Om eerlijk te zijn dacht ik dan wel eens… ‘Huhh?? oké, saai… Heb jij weinig vrienden, familie en hobby’s ofzo?’

Voor mij was het ‘normaal’ om een overvolle agenda te hebben. Lekker energiek! Ik hoefde niet te denken over wat ik dit weekend zou gaan doen, want dat was al lekker ingevuld.
Toch waren er soms van die baalmomentjes als ik na een verplichte werkweek ook in mijn weekend van afspraak naar afspraak fietste terwijl ik op dat moment eigenlijk zin had om eens op de bank te ploffen en een filmpje te kijken. Niet eerlijk voor mezelf en niet eerlijk voor degene waarmee ik op dat moment een afspraakje had.

Dwingend, drukkend, verplicht zijn tot

Van al dat ‘moeten’ ben ik bijna helemaal genezen en sindsdien heb ik zelfs lichtelijk een allergie ontwikkeld voor dat woord.

Moeten klinkt zo dwingend en drukkend en het betekent ook nog eens letterlijk: ‘verplicht zijn tot’.

Er zijn een aantal dingen die echt moeten. Studeren (leerplicht) en werken zijn daar een voorbeeld van. Dat doen de meesten dan ook vijf dagen in de week. Hier kunnen we niet onder uit. Je bent tot een bepaalde leeftijd in ieder geval leerplichtig en als je wil eten en drinken dan zal er toch geld in de la moeten komen.

Vrij te besteden tijd

Er blijft naast die tijd dat je werkt en leert nog tijd over. Die tijd heet ‘vrije tijd’. Die naam heeft het niet voor niks gekregen. Vrije tijd is vrij te besteden tijd. Tijd om vrij te zijn. Vrij om te mogen gaan en staan waar jij wil.

Weekend! Tijd voor…. MOETJES????

Maar dan ineens ben je in gesprek met je vriendin en tztzgshsgttttzttttttzzzzzzzt mijn haren staan overeind!

‘Wat ga jij doen dit weekend?’

Nouuuu, dat is een goede! Ik heb eigenlijk een druk weekend met maar een paar leuke dingetjes….

  • ‘Ik moet mijn kast opruimen’
  • ‘Ik moet stofzuigen
  • ‘Ik moet naar de bbq van mijn collega Saar
  • ‘Ik moet naar de zoon van Soof, want die is jarig’
  • ‘Ik heb een tijd terug een high tea afgesproken, dus daar moet ik ook even heen’
  • ‘Ik moet mijn boodschappen doen’
  • ‘Ik moet trouwens ook nog even langs pa en ma, want die heb ik al even niet gezien’
  • ‘En ik moet nog de badkamer poetsen en mijn bed verschonen’

druk zijn

Van wie moet je dat?

Ik staar haar aan met mijn mond vol tanden. Ik word er gewoon moe van! Je hebt weekend, twee dagen vrije tijd en je bent alleen maar aan het voldoen aan verplichtingen…. Ik begin te vragen…

Van wie moet je al die dingen doen?
Moet je dat van jezelf?
Moet dat van iemand anders?
Is dat wel écht zo? En moet dan dan nu?
Kun je dingen overdragen aan een ander?
Kun je sommige dingen later doen?
Kun je sommige dingen helemaal niet doen?

Verlangen of wensen

Als je al deze vragen hebt beantwoord en je wil dan nog al die taken doen, dan is het uit vrije wil en dan kun je dat woordje moeten veranderen in willen. Willen betekent ‘verlangen of wensen’. Dat is net even wat anders dan ‘verplicht zijn tot’.

Als blijkt dat je echt iets moet doen, verzet je er dan niet tegen maar begin eraan. Je bent anders net zoveel tijd kwijt met verzet als met het uitvoeren van hetgeen je moet doen. Verloren energie!

Jezelf druk opleggen

Herken je jezelf in al het bovenstaande moeten? Wat maakt dan dat je zoveel moet? Leg jij jezelf die druk op of doen anderen dat bij jou? Het is ook goed om na te gaan of jij niet denkt dat een ander die ‘moetjes’ van jou verwacht. Vaak neem je aan dat iemand verwacht dat jij er bij bent of dat jij wat regelt, maar als je het vraagt blijkt dat niet het geval. Je zet jezelf vaak onnodig onder druk, waardoor je het gevoel hebt dat je van alles moet.

Het is goed om af en toe stil te staan bij alles waar je ‘ja’ op zegt. Is het nodig dat je die afspraak maakt? Wil je dat wel echt? Wat staat er nog meer in je agenda? Past het er tussen? Is er dan nog ruimte over voor jezelf of voor vrije tijd en ont-spanning?

Keuzes

Je hoeft natuurlijk niet door te slaan en jezelf niet meer aan afspraken te houden. Het gaat erom dat je jezelf bewust bent van de keuze die je hebt. In de meeste gevallen moet je niet nú stofzuigen. Je moet niet dit weekend je kast opruimen. Je moet niet dat afspraakje met je vriendin inplannen. Dat kan zij ook met jou doen. Je hebt bijna overal een keus in en als je beseft dat bijna alles wat je doet iets is waar je voor kiest, dan verdwijnt er een hoop druk en stress en verschijnt er meer vrije tijd voor jou. Je voldoet niet meer aan verplichtingen, maar aan verlangen en wensen.

Tips om niet te ‘moeten’

  1. Zeg niet meteen overal ja op als iemand je iets vraagt. Zeg dat je er later op terug komt en ga eerst eens kijken of je de tijd, ruimte én zin hebt om deze afspraak vast te leggen;
  2. Onthoud: moeten is stress. Willen, kunnen en mogen klinkt veel fijner en dat zorgt er ook nog eens voor dat hetgeen je gaat doen een stuk relaxter is;
  3. Verzamel alles wat je wil doen en categoriseer ze in vier hokjes: 1: belangrijk en urgent 2: belangrijk, niet urgent, 3: niet belangrijk, urgent 4: niet belangrijk, niet urgent (kom ik op terug). Alles wat niet urgent is kun je gewoon later doen;
  4. Nee of afzeggen is niet stom. Dat is krachtig en eerlijk. Tegenover jouzelf, maar ook tegenover de ander;
  5. Vraag hulp of draag iets over als het jou niet goed lukt. Een ander vindt het vaak fijn iets voor jou te kunnen doen en als diegene dat niet wil, dan geeft hij dat wel aan;
  6. Check of je planning wel reëel is. Je hele huis poetsen, boodschappen doen, lunchen met een vriendin, twee verjaardagen, op bezoek bij je ouders en sporten is niet realistisch.

vrijheid

 

voor het geval je het vergeet:

Moeten is stress


 

Meer lezen? Ga naar:

Druk op jongeren

Millennials

Niet dromen maar doen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *