Druk op jongeren


Millennials / woensdag, juli 11th, 2018

Ondertussen neemt de druk op de jongvolwassen millennials toe.

Ik maak me zorgen om ons. Ik maak me serieuze zorgen.

Ik zit erbij en ik kijk ernaar

Met een kopje koffie en een bakje havermout laat ik mezelf in de bank vallen. Uit de speakers van de televisie klinkt het geluid van de nieuwslezeres van de NOS. ‘De druk op jongeren neemt toe’. Er volgt nog wat over prestatiedruk en social media en hop, naar het volgende nieuwsbericht.
Wat moeten we hier nou mee? Komt er nu nog een volgend bericht met wat we hier met zijn allen aan gaan doen?
Nee dus, het volgende bericht gaat over een ongeluk, een doorrijder.. Verschrikkelijk! Ik zet de televisie uit en merk dat ik blijf denken aan dat eerste bericht van vandaag.

‘De mentale druk op jongeren neemt gevaarlijke vormen aan’. Vandaag online geplaatst. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor gezondheidsproblemen van jongeren door de toename van de mentale druk.

Stress to impress

Ik snap het wel… Jongeren volgen een fulltime studie, werken hard om deze te betalen én in één keer te behalen. Ze doen bovendien veelal vrijwilligerswerk en combineren bijbaantjes voor een goed CV. Ze voelen bovendien ook nog eens de continue druk om op social media gezien, gevolgd en geliked te worden. Jongeren beoordelen elkaar namelijk steeds meer op volgers, een prestatie indicator in plaats van hun persoonlijkheid.

The beauty en the brains

De cognitieve ontwikkeling van jongeren laat nu pas toe dat zij kunnen nadenken over wie zij zijn, waar zij voor staan, over hun rol en positie in de maatschappij en de invloed die zij hierop kunnen hebben. Er is geen enkele groep die zo veel experimenteert met wie zij zijn als de jongvolwassene. Bij jongeren weegt presteren dan ook veel zwaarder dan bij volwassenen, omdat zij zichzelf nog aan het ontdekken zijn en hun ‘persoon’ afwegen en beoordelen op hetgeen zij hebben en bereiken.

druk op school

Trends m.b.t. druk

Al de opvallende ontwikkelingen op gebied van presteren voor de studie, werk en het (online) sociale leven leiden tot stresssymptomen. Dit blijkt niet beter te worden als de jongvolwassenen aan het werk gaan, want daar is het zo dat de verwachtingen hoog zijn en dat er gewerkt wordt met tijdelijke, flexibele contracten wat opnieuw onzekerheid en stress met zich meebrengt.

Keuzestress

En dan al die keuzes. Om moe van te worden! Jongeren moeten nu keuzes maken voor hun toekomst, terwijl hun hersenen nog niet rijp zijn voor het overzien van de gevolgen van een keuze op de lange termijn. Zij zijn bovendien volop aan het ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij warm voor draaien.

Vroeger werd je gewoon bakker als jouw vader of moeder bakker was en recent kon je jezelf nog een verkeerde keuze veroorloven maar nu is de keuze reuze en moet de keuze ook in één keer goed zijn, want anders heeft dat gevolgen voor jouw financiële situatie. Je betaalt je studie immers zelf! Hoezeee! De druk om een perfecte keus te maken is hierbij een feit.

24/7 bereikbaar

Dan die fijne, maar tegelijkertijd o, zo vervelende telefoons waar je al eerder over las in I am online, you are online, we are online. Die apparaten duwen je 24 uur per dag vol met informatie. Er zijn zóveel prikkels, veel meer dan vroeger en daarom dus ook meer stress en burn-outs.

Denken in mogelijkheden. De oplossing.

Ontspannen

Als je het mij vraagt ligt de oplossing van de overprikkeling en dus stress in ontspanning. Ontspannen kun je zelf doen. Hier heb je invloed op. Leg je telefoon weg, pak een boek, spreek af met een vriend of lees wat je anders kan doen in ont-spannen om energie vrij te maken.

Opvoeders opgelet

Verder zou het mooi zijn als er thuis, op school, op het werk en in de vrije tijd aandacht is voor de gezondheid van de jongeren. Het is immers een gedeelde verantwoordelijkheid.

Ouders plaatsen hun kinderen op een voetstuk. Let it go! Natuurlijk zijn ze lief, maar ze hoeven geen genie te zijn. Focus in plaats daarvan op ontspanning en beweging. Reik dit aan…

Als alle opvoeders, dus ook de professionals op school, op het werk, bij sportclubs en in de wijk met onze jongeren meedenken, hen stimuleren met het maken van gezonde keuzes, dan zie ik dat ‘gevaar voor de toekomst’ nog positief tegemoet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *