Digi-detox op vakantie


Reizen / zaterdag, augustus 25th, 2018

De groetjes uit Bulgarije!

Een weekje weg…. heerlijk, ontspannen! 

Ik app als ik geland ben. Liefs!

Het thuisfront app ik dat ik in het vliegtuig zit en ik beloof te appen als we landen. Iets minder romantisch dan de telefooncel van vroeger waar je buitenlandse muntjes in wierp, maar wel zo handig. 

Thuis aan de eettafel waarschuw ik alvast dat ik nóg slechter bereikbaar ben.

Doe mij jouw stem

Ik ben al niet zo’n apper meer, gewoon omdat ik anders de hele dag aan het chatten ben. Naast dat ik er onrustig van word, vind ik het zonde van de tijd… Ik houd meer van snel in te spreken voiceberichten, bellen of liever: afspreken. Ik ben gewoon meer van het persoonlijke contact. 

Achter slot en grendel

huis kopen

Als ik vakantie heb, zoals nu dus, wil ik ook echt rust. Ook van die prikkeltoevoer van een telefoon dus, die mij om de paar minuten afleid met een trilling of een ping. Oplossing: telefoon overdag lekker in het kluisje… dacht ik..

WiFi in het vliegtuig?!!

In het vliegtuig van Corendon op weg hier naartoe bleef de veiligheidsinstructie uit. Ik wachtte tevergeefs tot de schermpjes voor ons aan zouden gaan. Toen we eenmaal op hoogte in de lucht hingen kwamen de goed uitziende blonde stewardesses de cabine binnen gelopen. Tot mijn verbazing liep één van hen met een of andere box in haar hand. Ik weet nog dat ik dacht: wat heeft zij nou toch vast? Er lijkt een WiFi-teken op te staan, maar dat zal ik wel verkeerd hebben gezien. Ze legde de box in de bagagebox temidden van het vliegtuig. 

264 keer per dag op mijn telefoon

Ondertussen heb ik mijn iPad op mijn schoot voor wat lekkere muziek. Bovenop die iPad ligt het ‘psychologie magazine’. Mijn favoriete leesvoer. Op pagina 8 van dit nummer stuit ik op interessante feiten en cijfers. Deze keer gaan ze toevallig over ons telefoongebruik.

Volgens recent onderzoek checken we 264 keer per dag onze telefoon. O my god… Jongeren tot 24 jaar zelfs 387 keer. Nou, reken maar uit…. elke 3,6 en 2,5 minuten per dag (als je acht uur slaapt dan..).. Gewoon dwangmatig gedrag toch?! Neurotisch, zoals ik al dacht en eerder schreef.

Guilty brains

Zo analytisch als ik ben wil ik meteen weten hoe dat nou kan. Op de automatische piloot ga ik naar mijn internet browser en tegelijkertijd besef ik mezelf dat ik in het vliegtuig zit en nu even niet op mijn digitale encyclopedie (Google) kan zoeken naar onderzoeken over de werking van ons brein… Ik kijk weg van mijn telefoon en ben bewust van de gedachte waarom we toch zo gestoord zijn geworden. 264 keer…. pff..

JA! WiFi in het vlieftuig!

Ik kijk terug naar mijn scherm en er is een nieuw scherm opgeplopt. Er is een WiFi-netwerk gevonden…. DUS TOCH! Yes!! 

Ik toets in bij Google ‘verslaafd aan telefoon hoe kan dat’ maar nee, ik word doorgelinkt naar de Corendon site waar ik alleen spelletjes kan spelen en producten van hen kan kopen. Argh, balen. 

Ik bewaar mijn zoekopdracht voor later..

Digi-detox start…. NU!

Eenmaal aangekomen in Bulgarije zetten we in het vliegtuig allemaal massaal onze telefoon aan en het ene na het andere bericht stroomt binnen. Het klinkt bijna als een orkest al die verschillende deuntjes kort na elkaar. Gauw een appje dat we geland zijn en hopsa mobiel weg!

Mijn voornemen om mijn telefoon alleen ‘s ‘morgens en ‘s avonds te gebruiken gaat NU in.

ontspannen 

Aangekomen in het hotel kan ik nog net meegenieten van het avondeten. Mijn telefoon heeft ook rust en ligt lekker in het donker achter slot en grendel. 

Hallo? Hoe is het daar?

Na drie dagen in de ochtend en avond mijn ingekomen berichten te hebben geantwoord lees ik ‘s avonds een appje in de familie-app. Hoe het hier in Bulgarije is, want ze hebben niks meer gehoord. O… ja heel goed dus! Lekker rustig. Genieten! Ik leg uit dat ik alleen ‘s morgens en ‘s avonds de ingekomen appjes beantwoord als een soort van routineklus… Ik merk op dat ik denk: ‘Had ik uit mezelf moeten appen?? en voel eventjes een schuldgevoel, maar nee, niet nodig. Ik heb er niet aan gedacht, wilde eerlijk gezegd ook zo snel mogelijk door mijn berichten heen én ik had ze al een beetje gewaarschuwd voor stilte. Ik app nu terug dat alles fijn is en stel mezelf gerust met de gedachte dat het goed is zo.. Telefoon weer weg. 

Mission failed….

Op dag 3 neem ik mijn telefoon voor het eerst overdag mee naar het zwembad, want ik heb zin om te schrijven en ik wil wat foto’s maken. Aan het water plopt de gedachte aan de telefoonverslaving op. Ik herinner mezelf dat ik de zoekopdracht nog open heb staan en navigeer daar naartoe. 

Er verschijnen een hele hoop hits. Het meest fijn te lezen onderzoek vond ik op de website van het Nederlandse nieuws, de NOS. We worden echt verslaafd gemaakt! Hersenonderzoek bevestigt dit. Precies wat ik dacht! Ook benieuwd? Ik ga er niet te lang over uitweiden nu. Maar je leest het onderzoek hier.

Mijn telefoon is alles

Samen met mij neemt 65% van de mensen zich voor om aan een digitale detox te doen, zo lees ik in het psychologie magazine. Maar 28% krijgt dat voor elkaar. Daar hoor ik dus niet bij….

Het lukt me prima om alle inkomende berichten maar op één of twee momenten te antwoorden, maar ik besef mezelf wel weer dat ik mijn telefoon voor veel meer gebruik dan om alleen in contact te zijn met anderen. 

Mijn telefoon is ook mijn: 

  • Camera (alle foto’s en video’s)
  • Wekker (voor de handdoekenrun)
  • Navigatie (om bij het haventje te komen)
  • Rekenmachine (voor het omrekenen van de valuta) 
  • Zoekmachine (voor de leukste restaurants, autoroutes en info over telefoonverslaving)
  • Mp3-speler (spotify gebruik ik voor het luisteren van muziek)
  • Notitieboekje (voor dit inmiddels lange bericht)
  • Mobiele ING-bank (overmaken van geld van mijn spaar- naar lopende rekening)
  • Sociaal platform (Whatsapp, e-mail, Snapchat, Facebook, Instagram, LinkedIn) 

Verboden voor telefoons, het bestaat!

Ik vind die restaurants waar je geen telefoon op je tafel of in je handen mag hebben trouwens echt geweldig! Er is gewoon interactie tussen mensen hier! 

Niet-storen

En die niet-storenfunctie van de iPhone (heb je vast op andere telefoons ook, zoek even op Google waar je die kan vinden) is echt een uitkomst. Alle (push)berichten komen in stilte binnen. Geen trilling, geen ping, géén afleiding!

FIJNE VAKANTIE!!! 💛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *