Vriendschappen veranderen


Relaties / dinsdag, september 4th, 2018

Vriendschap

In een sneltrein gestapt

Als een film, zo snel gaat het allemaal. Voor mijn gevoel nam ik vorig jaar nog afscheid van mijn fijne klas in groep 8. Iets korter geleden begon ik op de middelbare school. Vier weken geleden studeerde ik bij wijze van af aan de Avans Hogeschool, drie weken geleden aan de Fontys en twee weken geleden had ik mijn eerste échte baan. Die stomme clichés zijn zo stom nog niet…

Ze komen en gaan

Door al die jaren heen heb ik veel vrienden en vriendinnen ontmoet, maar heb ik ook al vaak afscheid genomen. Meestal niet letterlijk, want het verliep, op een enkel geval na, altijd heel natuurlijk. Je ontwikkelt jezelf en je komt steeds opnieuw in een andere fase waar niet iedereen in mee kan óf wil.

 

Afscheid nemen begint al na die basisschool waar ik het net over had. Het oude vertrouwde groepje valt uiteen en je ontmoet een klas vol nieuwe mensen waarmee je vier, vijf of zelfs zes jaar lang hetzelfde pad bewandeld, lief en leed deelt.

Intense vriendschappen

Gebroken hartjes aan een ketting, een sleutel van elkaars dagboek, lieve spreuken op je schooletui en fijne brieven die van achter het lokaal aan je worden doorgegeven.

Hoe je het ook went of keert, na je diploma is het toch weer afscheid nemen. Opnieuw een andere school, maar ook weer nieuwe mensen. Sommige vriendschappen blijven bestaan en zijn onverwoestbaar. Die neem je gewoon mee in jouw nieuwe avontuur.

Collega’s en liefdesrelaties

Ondertussen hebben de meesten wel een (bij)baan, waar ook nieuwe vriendschappen uit ontstaan. En dan nog niet over de verkering gesproken die zijn hele sociale kring met je deelt. Voordat je het weet zit je op verjaardag van de vriendin van zijn beste vriend of ben je zelfs getuige van hun huwelijk. Zo gaan die dingen….

Uit het oog uit het hart?

Toch raak je elkaar ook vaak uit het oog verloren.. Je verhuist, je relatie gaat uit, je vriendin gaat helemaal op in haar nieuwe relatie en heeft geen tijd meer voor je, je neemt ontslag of je opleiding is klaar… Met een aantal houd je contact en stel je de verwachtingen bij. Met een ander verwatert het contact. Soms kom je elkaar weer tegen en lijkt het alsof je elkaar altijd bent blijven zien, maar net zo vaak ben je uit elkaar gegroeid. Je groet elkaar alleen nog maar vriendelijk als je elkaar weer eens tegenkomt in de supermarkt, op een feestje of elders.

Blijvertjes

De vriendschappen die blijven zijn vaak intens. Je deelt veel samen en door elke fase ben je elkaar trouw gebleven. Ze zeggen wel eens dat een vriendschap van 7 jaar of langer een vriendschap voor het leven is. In de meeste gevallen gaat dit bij mij in ieder geval tot nu toe op. Of het levenslang is, dat zien we later wel.

Een overgangsfase kan pijn doen

Heel eerlijk heb ik echt wel eens moeite gehad met een overgangsfase, een verandering in een vriendschap doordat zij een relatie kregen, door een eigen nieuwe relatie of zelfs een relatiebreuk.

Dag mijn fijne thuis

Het moeilijkst vond ik de fase waarin ik definitief in een stad ging wonen. Alleen. Ik had daar inmiddels veel vrienden en vriendinnen, maar ik nam toch een beetje afstand van mijn roots, de veilige thuishaven met al zijn vriendschappen. Levens veranderen snel. Sommigen zie ik niet meer of nog maar zelden.

Loslaten en verwerken

Ik herinner mezelf dat ik in het weekend in het dorp waar ik vandaan kwam naar de plaatselijke kroeg ging. Ik danste daar ooit op de bar, zo thuis was ik daar. Nu voelde ik me ineens niet meer zo op mijn gemak. Mijn voormalige vrienden waren er niet meer, er stond een compleet nieuwe groep…. de meesten een stuk jonger dan ik. Een echt besefmomentje dat er andere tijden zijn aangebroken. Toen ik later van het dorp naar de stad reed zong ik héél hard, met tranen in mijn ogen, met Adèle mee. ‘Million years ago’ en ‘When we were young’…. Ik denk dat ik iets te verwerken had ofzo..

Elkaar laten gaan is ook vriendschap

Door de jaren heen ben ik mezelf er heel erg bewust van geworden dat het helemaal niet vreemd is dat vriendschappen veranderen, soms niet meer in balans zijn en dat de verwachtingen die je van elkaar had niet altijd meer overeenkomen. Vriendschappen kunnen, in tegenstelling tot wat je vroeger dacht, zelfs eindig zijn. Het betekent voor mij dan niet dat die vriendschap niet belangrijk is. Ik sluit iedereen in mijn hart, maar we veranderen en onze relatie ook. Elkaar veranderen heeft in ieder geval zeker geen zin.

Herinneringen mag je koesteren en je kijkt terug op een fijne tijd die je samen hebt gehad. Geen boosheid en teleurstelling, maar dankbaarheid voor die leuke tijd en alles wat je mocht leren. Al die vrienden en vriendinnen van toen en nu vormen je tot wie je nu bent. Mooi toch?

Ik dank ze wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *