Verwachtingsloos leven


Millennials / donderdag, november 22nd, 2018

Op een verjaardag zit ik als het over mijn wens gaat een wereldreis te maken. Ik heb nog niemand gesproken die nog NIET heeft gevraagd hoe lang ik verwacht weg te blijven… Interessant!

(Schijn)zekerheid

Massaal scheppen we verwachtingen, zorgen we voor duidelijkheid, voor het gevoel van (schijn)zekerheid en dus controle.

Zal die focus op het eindresultaat: onze verwachting, ons millennials zo onrustig en ongelukkig maken?

We verwachten een fantastische baan, we verwachten met veel sporten en een dieet een lijf als Kate Moss én we verwachten met hard werken uiteindelijk dat ene huis te kunnen kopen…

Normaal en ook begrijpelijk hoor. Die verwachting, die duidelijkheid en veronderstelde (schijn)zekerheid geeft een gevoel van veiligheid en veiligheid zorgt voor rust. Maar zijn al die verwachtingen wel helpend? En zorgen ze wel echt voor rust of maken ze ons ongelukkig?

Besef dat iets je helpt, of niet…

Ik deel mijn inzicht met je omdat ik je gun dat je bewust wordt van het mechanisme rondom verwachtingen en dat je door die bewustwording een bewuste keuze kan maken voor je eigen gedrag én geluk.

Ondanks dat het scheppen van een verwachting fijn lijkt, kan het ook belemmerend zijn. Net op het moment dat je namelijk denkt alles in het vizier te hebben gebeurt het onvoorziene. Daar gaat je beeld. Het valt in stukjes uit elkaar. En daar is ie…. DE TELEURSTELLING………….Op dat vervelende gevoel zit je gewoon niet te wachten en toch geef je het jezelf. Het is niet de situatie die je teleurstelt, maar het is jouw verwachtingspatroon.

Ik Koos Verwachtingsloos

Het antwoord op de vraag hoe lang ik verwacht te gaan reizen zorgde voor kleerscheuren. Ik schiet overeind om mijn kennis bij haar arm te pakken. Fjieuw, ze valt nog net niet van haar stoel, maar is wel met stomheid geslagen.

‘HOEZO heb je geen verwachting over de duur van je reis???’

”Als ik nu zeg dat ik verwacht een jaar weg te zijn en ik heb na een maand zo‘n enorme heimwee, dan ben ik teleurgesteld dat ik die resterende elf maanden niet kan volbrengen.”

”Als ik nu verwacht dat een maand genoeg is en als blijkt dat ik na die weken nog lang niet genoeg heb van het reizen dan baal ik dat ik terug moet.”

De geluksformule

Mo Gawdat, auteur van ‘De logica van geluk’, beaamt met zijn geluksformule dat je ongelukkig kan worden van verwachtingen. Ik voelde me enorm geïnspireerd toen ik hem bij RTL Late Night hoorde spreken. Hij legt uit waar ik al tijden woorden voor zoek.

‘Geluk = jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven – jouw verwachtingen van het leven’. Als je de gebeurtenissen als gelijk aan of groter ervaart dan je verwachtingen, ben je gelukkig – of in ieder geval niet ongelukkig.’ Aldus Mo.

Onthoud maar: als je regen verwacht en het is zonnig dan ben je blij. Als je zon verwacht en het regent dan ben je bedroefd….

Focus op het proces

‘Ja, maar je hebt toch wel een idee van hoe lang je maximaal weg wil?’…

‘Nee, ook dat niet.’

Dan zou ik mezelf dus focussen op het aantal maanden dat ik weg ben terwijl ik mezelf wil focussen op de reis en alle ervaringen an sich. Niet op het eindresultaat.

Spontane activiteiten zijn niet voor niets zo leuk…. je verwachtte ze niet!

Praktische tips voor een verwachtingsloos leven

Volledig verwachtingsloos leven is mijn inziens niet haalbaar, maar flink minderen met het scheppen van al die beelden over de toekomst is absoluut goed te doen. Soms is het ook gewoon heerlijk om te fantaseren en een beeld te scheppen van hetgeen je wil bereiken. Het is alleen de kunst om er niet vanuit te gaan dat dát beeld de werkelijkheid wordt of de waarheid is.

Ik leerde bewust te worden van verwachtingen en deze om te buigen of zelfs los te laten. Daarna kon ik dit kunstje met anderen gaan delen.

Stap 1 is wel echt die bewustwording. Vraag jezelf af hoe je situaties benaderd. Heb je er een verwachting van? Is deze verwachting reëel? Ga bijvoorbeeld eens oud en nieuw vieren zonder dat je verwacht dat het geweldig wordt. Stap er blanco in en betrap jezelf als je er een beeld van schept. Tik jezelf op je vingers! Wie met een blanco vel vertrekt komt met een prachtige tekening terug.

Is het kwaad al geschied? Voel je jezelf teleurgesteld?

  • Merk het gevoel van teleurstelling op
  • Check wat de oorzaak is van de teleurstelling (je zal merken dat het héél vaak een verwachting die niet strookte met de uitgekomen werkelijkheid)
  • Is het reëel?
  • Stel je gedachten, het beeld en/of de verwachting bij

Dit proces blijkt hardnekkig door aangeleerd gedrag, ingesleten overtuigingen, gedachten, patronen en je mindset.
Ons plan voor de komende tijd wordt een uitdaging…

Rome is niet in één dag gebouwd. Oftewel, oefening baart kunst. Het wordt pas leuk als je de lol van dit proces inziet! Gun jezelf deze leerschool, ben geduldig en je zal zien dat je leven stap voor stap comfortabeler wordt.

Ik wens je geluk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *