Alles in het leven gebeurt volgens jouw pad & tijd


Lifestyle / donderdag, augustus 2nd, 2018

Wat herinner ik het mezelf toch nog goed. Al die voornemens en dromen over de toekomst…

Mijn verwachte droomtoekomst

Ik ben 28, getrouwd, woon in een koophuis en heb twee kinderen…. NOT!

Mentorles ergens in 2006. Het jaar waarin ik examens zou gaan doen. 12 jaar geleden.. slik… ‘Maak een collage van jouw toekomst… Waar sta jij over 10 jaar?‘ Die 10 jaar zijn 2 jaar geleden verstreken en guess what? Ik ben geen kraamverpleegkundige en kapster geworden, ik ben niet getrouwd, ik ben niet rijk en ik heb geen kinderen. Ik woon niet eens samen! Jeeeeetje! Niks van wat ik toen dacht en zelfs hoopte is gebeurd.

Wij wilden allemaal die vanzelfsprekende ‘droomtoekomst’

Bizar genoeg zagen al die collages van ons, middelbare scholiertjes, er hetzelfde uit. Waarom in godsnaam wisten we allemaal zeker dat ons leven op ons 30e levensjaar compleet zou zijn?! Ik kan me niet herinneren dat onze mentor toen heeft gezegd dat dit pad niet voor iedereen is weggelegd, dat sommigen meer tijd nodig hebben of gewoon meer tijd willen en dat de volgorde opleiding – relatie – werken – samenwonen – kinderen helemaal niet zo vanzelfsprekend is… ‘Mentor, why?’

En dit zijn wij geworden

Jay Shetty sloeg de spijker op de kop! Wat ik hierboven probeer uit te leggen, presenteerde hij aan een groep examenkandidaten. Waar was hij in 2006????

We kennen mensen van 21 jaar die al afgestudeerd zijn maar nog steeds geen baan hebben.

Er zijn mensen van 25 die laat afstudeerden maar meteen een baan vonden

Er zijn mensen die nooit verder zijn gaan leren omdat ze van hun hobby hun werk hebben gemaakt op hun 18e

Ook zijn er mensen die meteen gingen werken, veel geld verdienen maar helemaal niet blij zijn met wat ze doen

Een jaar ‘niks’ doen en je doel hebben gevonden. Die mensen kennen we ook!

Ik ken ook wel iemand die zeker wist wat hij ging doen op zijn 16e en van gedachte is veranderd toen hij 26 was.

We kennen jongens en meiden met kinderen zonder dat ze getrouwd zijn of zelfs een relatie hebben

Stellen die getrouwd zijn, maar helemaal geen kinderen kunnen krijgen

Mensen in relatie die verliefd zijn op een ander

Er zijn mensen die knettergek op elkaar zijn maar niet bij elkaar zijn…

 

drean

Alles in het leven gebeurt volgens jouw pad, jouw tijd.

Je zal soms denken dat je voor of achterloopt op iemand, maar iedereen heeft een eigen tempo en er is geen goed of fout. Ben geduldig.

Morgan Freeman brak door toen hij 52 was.

De eigenaar van winkelketen Zara opende de eerste zaak toen hij 39 was.

Afstuderen als je 26 bent is nog steeds een prestatie!

Niet trouwen en toch gelukkig alleen zijn is ook goed!

Hoe het nu met ons gaat

Minder dan de helft heeft ‘dé droomtoekomst’ bereikt. Ik volg hen op Facebook en Instagram. De eersten zijn in het huwelijksbootje gestapt en hier en daar zijn al wat baby’s zijn geboren! De rest zal net als ik nog regelmatig terugdenken aan onze mentorles en al die prachtige, veelbelovende collages.

Peace

Ik hoop dat zij, net als ik, inmiddels de rust hebben gevonden in hun eigen leventje en waarderen wat zij hebben. Ik ben blij met mijn pad, mijn tijd én mijn vrijheid. Ik heb geleerd van alle keren dat ik linksaf sloeg waar een ander de weg rechtdoor volgde. Het ommetje wat ik maakte was goed voor mij, want ik heb nooit meer zoveel geleerd als toen ik de weg even kwijt was.

In tegenstelling tot je Persoonlijke Ontwikkelplan op school en op je werk is er voor ons levenspad geen SMART-doelstelling. Dat leer je niet op school, maar later pas door de jaren heen als je weer eens rechts ging of twee straten verderop naar links.

Alles in het leven gebeurt volgens jouw pad, jouw tijd.

AMEN.

23 Replies to “Alles in het leven gebeurt volgens jouw pad & tijd”

 1. Heel mooi om hier bij stil te staan, goed geschreven! Ik denk overigens dat er nooit een moment zal komen waarop je ‘leven compleet’ is. Zo zit de mens niet in elkaar omdat we altijd bezig zijn met het volgende wat we voor ogen hebben. Zelden zijn er momenten waarop je even stil staat, om je heen kijkt en denkt: ‘eigenlijk heb ik echt niks meer nodig.’ En dat is niet erg, maar als we die streefdoelen wat meer zouden loslaten denk ik dat we veel vaker veel gelukkiger kunnen zijn.

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat je leven nooit compleet is. Tegelijkertijd denk ik dat het wel heel goed is om jouw doelen na te streven. Ik denk dat juist het nastreven, misschien nog wel meer dan het behalen, van doelen één van de belangrijkste ingrediënten is voor een gelukkig leven. Sterker nog, vaak wordt het bereiken van zo’n mijlpaal juist op de voet gevolgd met een bepaalde leegte: na een bruiloft, vakantie of iets anders waar je naar uitkeek. De kunst is daarbij, in mijn optiek, om weer nieuwe doelen te stellen en te accepteren en omarmen dat er na zonneschijn ook weer regen komt. Je hebt af en toe mindere periodes nodig om te genieten van de mooie momenten. Het stellen van doelen is overigens wel een vak apart: het is zo gemakkelijk om de doelen van anderen over te nemen, van wat de maatschappij vindt dat je moet nastreven. Denk aan huisje, boompje, beestje, groter huisje, opleiding, betere baan, meer salaris, grotere auto, etc. Het vergt lef, doorzettingsvermogen, ondernemerschap en zelfkennis om daadwerkelijk je eigen doelen na te steven, maar de opbrengst is des te mooier! Goed stuk Esther!

   1. Een inspirerende reactie @Bob!! Brengt stof tot nadenken. Ik heb veel mensen in ons werk ontmoet die geen doelen hadden en zich daardoor inderdaad ongelukkig voelde. Ik ben het eens met je dat doelen nut en daarom kleur geven aan een leven. Doelen kunnen groot, maar ook heel klein zijn en ze zijn goed om jezelf verder te ontwikkelen. Wat je niet benoemt kun je ook niet bereiken. Ik heb daar ook al eens wat over geschreven onder het kopje lifestyle ‘volg die droom’…. dat je al je dromen kan omzetten in doelen en ineens komen je dromen uit! Het is alleen inderdaad heel goed om een tijd stil te staan bij de essentie van het doel… waarom en voor wie? Wil JIJ dit echt of ‘moet’ je dit? Als het doel echt van jou is en je gaat ermee aan de slag, dan is het de kunst om niet blind te staren op het eindpunt, maar heel vaak om je heen te kijken en te genieten van het uitzicht, jezelf af te vragen of je nog op het juiste pad zit of misschien wat bij kan spijkeren. Word je er nog wel gelukkig van? Ook eens met dat je de mindere dagen soms nodig hebt om jezelf extra bewust te zijn van al het moois als de zon weer schijnt! Thanks Bob!

  2. Zoals ik je al persoonlijk zei @Cody denk ik dat je helemaal gelijk hebt. Mensen willen altijd meer en beter. En zoals ik ook tegen Bob en Jos zei, denk ik inderdaad dat het goed is om ergens naartoe te leven, om te groeien en bloeien, maar het is minstens zo belangrijk om stil te staan bij wat er NU is, dit te waarderen en ervan te genieten voordat je je weg naar boven vervolgt. Misschien mis je wel het mooiste stukje land als je zo gefocust bent op het behalen van de top van die berg! Iets met oogkleppen….. Thanks Cody!

 2. Ik sprak onlangs een man die ook allerlei mooie doelen stelden voor zijn leven. Na elk behaald doel ging hij op jacht naar het volgende en richte zich daar sterk op.
  Later zei hij het was net of ik in een trein zat waarin ik uitkeek naar elk nieuw station. Maar ondertussen vergat hij te kijken naar alles wat voorbij kwam.
  Hij besefte dit toen hij door een noodlottig ongeval de rest van zijn leven in een rolstoel kwam te zitten wegens onherstelbare verlamming.
  Je bent gelukkig als je kunt genieten van het ‘nu’ , van de vele mooie dingen om je heen, kleine en gewone dingen! Zegt hij. De lieve mensen om je heen.
  Ik vrees dat hij wel gelijk heeft!
  Het kan altijd mooier, beter!
  Maar ook slechter. Groetjes Jos

  1. Wat een wijze woorden van die man en wat laat ie ons wat moois beseffen @JosvandeVoort. Doelen zijn heel mooi, want het geeft nut en uiteindelijk vaak verrijking, maar er blind op staren neemt je heel veel moois af. Ik vergelijk het altijd maar met het topje van een berg. Als je dat topje zo graag wil bereiken en daar alleen maar mee bezig bent vergeet je te genieten van het prachtige uitzicht..
   Ik denk dat er heel veel zit in acceptatie en in de kracht van het nu. Het gaat om de manier waarop je omgaat met verwachtingen, voor- en tegenspoed.. Het is fijn als je lichtpuntjes kan blijven zien in de meest donkere dagen… bedankt dat je dit deelt!

 3. Een onderwerp waar we het samen vaak over gehad hebben en waar we het samen uren over konden hebben (en nog steeds). Je hebt het mooi verwoord hierboven meis, heel mooi geschreven!

  1. Ja heerlijk dat ik hier met je over kan kletsen! Die gesprekjes over deze en alle soortgelijke onderwerpen staan me helder op mijn netvlies 😁 super fijn is dat! 😘

  1. Wauw, wat mooi @Marielle! Wat een eer. Ik denk ook nog vaak terug aan dat leerzame jaar. Ik heb op alle gebieden veel van je geleerd! Een mooi mens met een bijzonder leerzaam levensverhaal! Straalt kracht uit.

 4. Wauw wat mooi geschreven en wat herkenbaar. Vooral de laatste opsomming. Iedereen kiest zijn eigen pad en maakt zijn keuze wanneer het zijn/haar tijd is en wanneer gedwongen tot een keuze. Zoals je weet probeer ik mensen hierin te ondersteunen met inzicht in hun kwaliteiten en behoefte. Helaas is deze hokjes maatschappij te hard nodig. Je bent een bijzonder persoon, mooi van binnen en van buiten. Super om met je kennis te mogen maken op een hele bijzondere dag. Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *