I am online, you are online, we are online


Lifestyle / woensdag, juni 13th, 2018

Altijd online

Yes…. we zijn allemaal online. Dag in dag uit. Ik durf gewoon niet te checken hoeveel uur ik doorbreng op WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat en LinkedIn. Ik denk dat ik dan in een hoekje ga huilen omdat ik mezelf zo triest vind.

Verslaafd

Ken jij dat ook? Dat je tot een paar keer toe je mobiel in je hand pakt en op je scherm kijkt terwijl je geen ‘ping’ hebt gehoord of een hebt trilling gevoeld? Dat je net al die verhalen op je Snapchat hebt bekeken en 5 minuten later alweer gaat scrollen? Behoorlijk neurotisch hè.

Bang om iets en missen

En zo kennen we er nog een paar.. Laatst zei een vriendinnetje dat zij altijd de drang heeft om op Instagram te blijven scrollen totdat ze bij de foto aan is gekomen waar ze de laatste keer was gebleven. Bang om ook maar iets gemist te hebben…

Anderen gaan er trouwens ook vanuit dat je altijd op de hoogte bent van alles en iedereen. Toen ik laatst bijvoorbeeld op een familiefeestje was bleek mijn nichtje een woning te hebben gevonden. Ik wist van niks en toen werd ik even heel raar aangekeken.. ‘Hoezo heb je dat gemist? Heb jij dat niet op Facebook gezien ofzo?’ Uhhh ofzo? Alsof het dus vanzelfsprekend is dat je ALLES elke dag volgt en je niet helemaal oké bent als je dat kennelijk even niet (goed genoeg) hebt gedaan.

Voor wie doe ik het eigenlijk?

Ik heb zelf van die periodes dat mijn hele dag gedeeld wordt op mijn Snapchat-story. Zelfs tijdens mijn laatste grote reis dacht ik alles te moeten fotograferen en filmen zodat iedereen mee kon genieten maar why the hell doe ik dat eigenlijk? Voor wie?

Oké soms doe ik het echt voor mezelf, omdat ik het heerlijk vind om na te genieten van een dagje festival, een familieweekend of een dagje pretpark. Maar toch denk ik dat wij de meerderheid van de tijd onszelf aan het profileren zijn en de beste, leukste versie van onszelf proberen neer te zetten. Ik heb nog nooit een jankfoto of filmpje gepost waarin duidelijk te zien is dat het niet goed met mij gaat… Jij wel? Ik zie dat soort berichten overigens zelden voorbij komen en ALS ze voorbij komen dan wordt er niet op gereageerd. We zitten er niet echt op te wachten dus. Een heel reëel beeld creëren we zo niet.. Lekker healthy!

social media apps

WhatsApp – status : BUSY

Dan nog niet over WhatsApp gesproken. ‘Ik heb het zooooo druk. Pff, ik kom nergens aan toe..’ en dan zie ik al die berichten weer op WhatsApp en dan krijg ik het Spaans benauwd… ja kind, die moet je dus allemaal nog even antwoord geven zeg ik dan tegen mezelf. Doe je dat niet, dan krijg je namelijk ‘???????????’ Zo van ‘joehoeeeee, zou je niet eens €&@3€;€’ antwoorden? Je hebt het toch gelezen?’

Is er een weg terug?

Er zijn 1001 artikelen te vinden over social media verslaving, neurotisch online gedrag, de beste tips hoe om te gaan met de social media druk, maar ‘hoe de hell kom je hier in godsnaam uit als dit jouw nieuwe cultuur is geworden?’ Iedereen, maar dan ook echt iedereen in onze omgeving is de hele dag online, deelt zijn of haar hele leven.. Iedereen heeft contact met elkaar via WhatsApp, dat is gewoon het nieuwe bellen, het nieuwe brief schrijven en het nieuwe ontmoeten. Ontsnappen gaat niet echt. Althans, dat kan wel, maar wil en kan je dat ook? En hoe doe je dat dan?

In de toekomst is de telefoon verboden

Zal er een tijdperk komen waarin we met elkaar praten over de tijd dat we onze telefoons nog in openbare ruimtes mochten gebruiken? ‘Weet je nog, dat we onze telefoon gewoon nog mee mochten nemen naar school???’ Dat we in een restaurant onze telefoon op tafel hadden liggen?!!’ Zal het ooit zo ver komen?

Wie weet, misschien is het mobiele gebruik van nu, het roken van toen.

Survivaltips

Zo lang je nergens last van hebt is het prima he, ga dan lekker zo door. Ervaar jij wel onrust of druk door al die social media en wil jij delen hoe jij ermee omgaat? Alle tips zijn welkom natuurlijk!

Dit werkt (meestal) voor mij:

  • Blauwe vinkjes uit;
  • Laatst gezien uit;
  • Op vaste tijdstippen max. 15 minuten ‘scroll-tijd’
  • Op drie vaste tijdstippen mail en app beantwoorden in max 10 min. Zo blijf ik kort en bondig en leer ik prioriteren.
  • Beantwoorde whatsapp-berichten archiveer ik zodat overzichtelijk blijft wie nog een reactie van mij ‘schuldig’ is;
  • Tijdens vakanties post ik dat ik offline ga. Men weet dan dat ik er echt ff niet ben. Ik beloof het; je krijg ECHT rust als je dat ding een dag in je kluisje legt en de wereld om je heen eens met je volle aandacht bekijkt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *