Burn-out voorkomen of bestrijden


Burn-out, Wel-zijn / donderdag, juli 23rd, 2020

Burn-out: de cijfers liegen niet

Je zou denken dat we nu door de Corona restricties allemaal zijn uitgerust, maar het tegendeel is waar… Gisteren las ik een onderzoek uitgevoerd door IPSOS over ons Millennials. Ik begreep dat maar liefst 56% met burn-out klachten niet aanklopt bij psychologen, artsen of familie.. Damn, auw… Ben jij dat? Of is zij dat? Hoeveel vrienden telt je vriendengroep? Reken maar uit… Eén op de vijf millennials heeft op dit moment dusdanige klachten dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. De afgelopen jaren is het alleen maar blijven oplopen.. 29% heeft inmiddels al meer dan twee jaar mentale klachten… Serious business guys!

 

 

Het risico van geen hulp zoeken is dat de klachten uiteindelijk verergeren en iemand een burn-out krijgt. Eerder had ik al uitgelegd dat een burn-out altijd wordt opgebouwd… Meestal over jaren.. Werk aan de winkel dus…!! In deze en volgende blogs leg ik je meer uit hoe je een burn-out kunt voorkomen of, als je er nu helaas al mee te maken hebt, kunt bestrijden.

 

Belofte maakt schuld

En zo ook voor mij, want ik bleef jullie wat schuldig.. Namelijk een programma dat mij een paar jaar terug erg helpend was bij het hervinden van een gezonde balans van in- en ontspanning tijdens een fase van overbelasting. Onder begeleiding van een therapeut leerde ik mijn eigen lichamelijke signalen, gedachten en gedrag te herkennen die passend waren bij de momenten waarop ik over mijn eigen grenzen ging. Ook leerde ik welke maatregelen ik in verschillende situaties kon treffen om te zorgen dat klachten niet verder toenamen.

Ik pluk er nog steeds dagelijks de vruchten van en daarom leek het me een geweldig idee dit met jou te delen!

Tools die juist ook goed werken als je nog niet overspannen, overbelast of opgebrand bent, maar jezelf wel bewust wil worden van waar je energie naar uitgaat. Die bewustwording maakt dat je jouw lijf leert kennen, signaleren herkent en in kan grijpen. Op het moment dat je je bewust bent van je eigen lichaam heb je namelijk een keus. Je kan doorgaan of jezelf een halt toe roepen… Ik raad je van harte aan dat laatste serieus te nemen… Jij hebt regie. Jij bent de baas!

Zelfcontroleprogramma

Hoe word je jezelf dan bewust van je eigen lichaam hoor ik je denken… Nou.. Dat ga ik je uitleggen. Ben jij er klaar voor? Dan ben ik dat ook!

Komt ie!

Stap 1. Een dagschema

Allereerst zal je jezelf bewust dienen te worden van jouw eigen dagstructuur. Je houdt gedurende de hele dag een overzicht bij die je hier vindt. Dit doe je tenminste een week. Je krijgt zo ten eerste inzicht in jouw eigen routines, daarnaast in alle activiteiten die je onderneemt en ook in hoe je jezelf voelt tijdens of na je ondernomen activiteiten. Je kan de cijfers optellen, waarna je een totale dagscore ziet. Je kan ook je gemiddelde dagcijfer uitrekenen door alle cijfers op te tellen en te delen door het totaal aantal cijfers. Als je dit schema blijft bijhouden en je blijft de cijfers uitrekenen, dan zie je goed hoe het verloop van jouw klachten is en of hetgeen je gaat leren daadwerkelijk invloed heeft op het afnemen van je klachten. Ik zou het je dan ook aanraden!

 

 

Heb je dit een week gedaan? AWESOME! Wat vind je van hetgeen je hebt opgeschreven? Heeft het je helderheid opgeleverd? Heb je inzicht gekregen in de energievreters? Zitten er momenten van ontspanning bij? Zie je de cijfers oplopen of lopen ze ook wel eens af gedurende de dag? Bij wat voor activiteiten lopen ze op? Bij wat voor activiteiten lopen ze af? Zie je patronen? Neem even de tijd voor reflectie op de eerste dagen…

 

Start over een week vanaf vandaag met part 2! YASSSS!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *